A volt megyeelnököt további több mint hat év börtönre ítélték

Hat és fél év börtönbüntetésre ítélte a Kolozs megyei törvényszék Horea Uioreanu korábbi megyei tanácselnököt. A letöltendő börtönbüntetésre vonatkozó döntés nem jogerős.

A megye egyik legnagyobb korrupciós ügyében is érintett üzletember, Ioan Bene három évet és tíz hónapot kapott. Az ítélet értelmében Uioreanunak vissza kell szolgáltatnia 281 ezer lejt és 32 ezer eurót, amivel megkárosította az adófizetőket.

Mint arról már beszámoltunk, múlt héten már született egy döntés Uioreanu ügyében: két év felfüggesztett börtönbüntetésre és 70 nap közmunkára ítélte a kolozsvári táblabíróság a volt megyeelnököt. Az ítélet szintén nem jogerős.

A 2014 májusában őrizetbe vett Uioreanu ellen az a vád, hogy a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egy volt munkatársától kapott információkat az ellene zajló bűnvádi eljárásokról. Felbujtása nyomán Anca Elena Albu, a SRI Kolozs megyei kirendeltségének altisztje bizalmas adatokat adott ki neki a titkosszolgálat és az ügyészség ellene zajló megfigyeléséről.

Horea Uioreanu ellen ugyanakkor korrupció, csúszópénz elfogadása, okirat-hamisítás és pénzmosásbeli bűnrészesség miatt emeltek vádat, ugyanis közel 700 ezer lejt kért egy üzletembertől az önkormányzati megrendeléskért. Az összeg egy részét, 174 500 lejt át is vette.

Az ügyészség szerint a tanácselnök az önkormányzati megrendelésekből befolyó pénzösszegek 15 százalékára tartott igényt, és a kormánynál is közbenjárt azért, hogy költségvetési forrásokhoz jussanak azok a települések, amelyekkel szerződéses viszonyban állt az ugyancsak elítélt üzlettársa.

Kapcsolódók

Kimaradt?