Romániában van a NATO-vezérkar, beüzemelik a deveselui bázist

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és magas rangú washingtoni katonai vezetők jelenlétében üzemelik be csütörtökön a deveselui bázison a Romániába telepített elfogórakétákat. Az Olt megyei létesítmény az amerikai rakétapajzs része.

Az eseményen jelen lesz Robert Work miniszterhelyettes, a Pentagon egyik vezetője, Mihnea Motoc védelmi miniszter és Dacian Ciolos kormányfő is. A reggeli órákban Klaus Johannis államfő fogadta Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt.

A deveselui katonai bázisra három rakétaüteget telepítettek, egyenként nyolc elfogórakétával. A művelet 800 millió dollárjába került a Pentagonnak. A hivatalos washingtoni álláspont szerint a rakéták az Iránból Európára irányuló esetleges támadásokat hivatottak elhárítani.

Ezzel szemben Oroszország szerint a Nyugat ezzel a közép-európai békét fenyegeti. A moszkvai külügyminisztérium szerda esti állásfoglalásában sokadszorra leszögezte: a rakétpajzs eleminek Romániába telepítése szerintük megsérti a közepes hatótávolságú nukleáris fegyverekről szóló szerződést.

Kapcsolódók

Kimaradt?