Várhatóan májusban dönt a restitúciós bizottság a Mikó kollégium tulajdonjogáról

Érdemben tárgyalta csütörtökön a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügyét az egyházi és kisebbségi ingatlanok visszaszolgáltatásában illetékes bukaresti restitúciós bizottság, a döntést azonban a következő havi ülésére halasztotta - tájékoztatta az MTI-t Laczikó Enikő államtitkár-helyettes, aki az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalt képviselője a héttagú testületben.

A restitúciós bizottság márciusi ülésén már megállapította illetékességét, de csak a mostani ülésen kezdte vizsgálni a törvényes feltételek teljesülését, ugyanakkor meghallgatta az épületet visszaigénylő Erdélyi Református Egyházkerület képviselőinek érveit.

A székelyföldi kollégium korábbi visszaszolgáltatását szabálytalannak minősítve a ploiești-i táblabíróság 2014-ben felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a restitúciós bizottság volt tagjait, és megsemmisítette a református egyház tulajdonjogát.

Veress Emőd jogász, az egyház jogi képviselője - aki Ballai Zoltán egyházkerületi tanácsossal együtt vett részt a restitúciós bizottság ülésén - a magyar közmédiának nyilatkozva elmondta: a 2014-es büntetőjogi ítélet után a restitúciós eljárás visszakerült korábbi állapotába, vagyis most ismét arról kell döntenie az államnak, visszaszolgáltatja-e a református egyháztól a kommunizmus idején elkobzott iskolaépületet.

A jogász rámutatott: nemcsak az egyházjogi érvek, hanem az állam két világháború közötti, az egyház tulajdonjogát elismerő megnyilvánulásai is igazolják azt, hogy a telekkönyvben szereplő "evangélikus református Székely Mikó Kollégium" valójában az iskolát most visszaigénylő Erdélyi Református Egyházkerület egyik önálló jogi személyiség nélküli oktatási struktúrája volt.

Riporteri kérdésre reagálva Veress Emőd úgy vélte: lehetséges, hogy amennyiben a restitúciós bizottság most az egyház javára dönt, az perújrafelvételi alapot teremt a korábbi restitúciós testület börtönbüntetésre ítélt tagjai számára, de szerinte bármilyen pereskedés is kezdődne az ügyben, az várhatóan többéves folyamat lesz.

Az Erdélyi Református Egyházkerület csütörtöki közleményében Kató Béla püspököt idézve azt írta: ha a bizottság most úgy dönt, hogy nem szolgáltatja vissza jogos tulajdonosának az ingatlant, megnyílik a lehetőség, hogy az egyházkerület bírósági úton, polgári eljárással küzdjön tovább igazáért.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?