Mégsem Marian Munteanut indítják a liberálisok Bukarestben

Visszalépett a jelöltségtől szerdán Marian Munteanu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) fasiszta szimpátiákkal vádolt bukaresti főpolgármester-jelöltje.

Az 1990-es Egyetem-téri kommunistaellenes tüntetések pártonkívüli vezéralakját, akit egy hete tett meg főpolgármester-jelöltjének a PNL, több civil szervezet ortodox fundamentalista diskurzussal, fasiszta irányultságú eszmék terjesztésével vádolta, ami a PNL tagságát is megosztotta, többen elhatárolódtak tőle, egyes bukaresti kerületi polgármester-jelöltek pedig bejelentették: nem kívánnak Munteanu társaságában mutatkozni a választási kampányban.

Bár Munteanu ismét rágalmaknak minősítette és tagadta a lejáratását célzó vádakat, de mint mondta, nem vállalhatta a jelöltséget, miután személye megingatta annak a csapatnak az egységét, amelyre támaszkodnia kellene a kampányban, illetve választási győzelem esetén. A PNL vezetése bejelentette: a párt miniszterelnök-jelöltje, Cătălin Predoiu fogja megpályázni a főváros főpolgármesteri tisztségét.

A PNL már harmadik alkalommal kényszerült főpolgármester-jelöltje lecserélésére. Első jelöltjüket, Cristian Bușoi EP-képviselőt ismertségének hiánya miatt cserélték le, az őt váltó Ludovic Orban alelnök pedig akkor lépett vissza, amikor múlt héten korrupció gyanújával bűnvádi eljárás indult ellene.

A PNL népszerűsége tavaly tavasszal volt a legmagasabb, a párt éléről államfővé választott Klaus Johannis győzelme után. Azóta mind az elnök, mind pártja támogatottsága visszaesett, a legutóbbi felmérések szerint immár a fő rivális Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatottsága alá. A közvélemény-kutatások szerint a PSD jelöltjének, Gabriela Vrânceanu Fireanak van a legnagyobb esélye arra, hogy Bukarest főpolgármesterévé válasszák.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?