Hosszú menetelés után megérkeztek a bányászok Bukarestbe

Megérkezett Bukarestbe hétfőn az a hatvan bányász, aki Târgu Jiutól menetelt napokon át a fővárosba, hogy ott a kormány épülete előtt tüntessen. A tiltakozáshoz további bányászok is csatlakoztak, így a tüntetők száma meghaladja a 300 főt.

"Ennek a szép palotának az urai nem akartak meghallgatni bennünket, így kénytelenek voltunk mi magunk eljönni hozzájuk - nem jószántunkból" - mondta az egyik menetelő, aki 320 kilométert tett meg a fővárosig. A bányászok küldöttségét Costin Borc miniszterelnök-helyettes fogadja. 

FRISSÍTÉS: Costin Borc a találkozón elmondta, nem fogják bezárni a komplexumot, de az elbocsátások elkerülhetetlenek. Hozzátette, kéthavonta rendszeres tárgyalások lesznek a kormány és a bányászokat képviselő szakszervezetek között, hogy megoldást találjanak az Olténia Energetikai Komplexum megmentésére. 

A bányászok az Olténia Energetikai Komplexumot szeretnék megmenteni. Azt nehezményezik, hogy az erőműben elektromos energiává alakított lignit, valamint a termelőknek elszámolt elektromos energia ára nagyon alacsony ahhoz képest, hogy a fogyasztók mennyit fizetnek érte. A rovinari-i hőerőmű bányászait képviselő FNME szakszervezeti szövetség elnöke, Dumitru Pârvulescu szerint megbocsáthatatlan, hogy a klasszikus termelők potom áron, kilowattóráért 17 baniért értékesíthetik az elektromos áramot, miközben a lakosság 60 banit fizet érte - a különbözet pedig "egyesek zsebébe vándorol". Az alacsonyan tartott termelői ár miatt Olténia Energetikai Komplexum a fizetésképtelenség szélére került - hívta fel a figyelmet.

A komplexum bejelentette, július elsejétől kétezer munkásától válik meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?