Nyugdíjpótlék jár ezentúl az újságíróknak, a MÚRE tagjainak nem

Ezentúl az írókhoz, zenészekhez, képzőművészekhez, építészekhez hasonlóan az újságírók is 50 százalékos nyugdíjpótlékra jogosultak. A törvénymódosítást döntő házként elfogadta a képviselőház, és kihirdetésre vár. A magyar újságírók azonban hátrányos helyzetbe kerültek.

A képviselők az alkotói tevékenységet végző személyek nyugdíját szabályozó 2006/8-as törvényt módosították. E szerint 50 százalékos nyugdíjpótlékra jogosult az az újságíró, akinek legkevesebb 15 éves szakmai múltja van, és legalább öt éve tagja az állam által közhasznúnak nyilvánított szakmai egyesületnek. (A törvénymódosítás itt tanulmányozható.)

A törvénymódosítás révén sok román újságíróvaé szemben hátrányos helyzetbe kerülnek a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének tagjai. A MÚRE-t ugyanis a román állam nem ismeri el közhasznú tevékenységet végző szervezetnek – tudtuk meg az egyesület elnökétől.

Rácz Éva elmondta, tudomása szerint az 50 százalékos nyugdíjpótlékban csak a Romániai Hivatásos Újságírók Romániai Egyesületének tagjai lesznek jogosultak, ugyanis ezt a szakmai szervezetet közhasznúnak ismeri el a román állam.

„A MÚRE megalapítása óta megpróbálta elnyerni a közhasznú státust, de folyamatosan akadályokba ütközött. Nem adtuk fel, ez továbbra is középtávú célunk” – nyilatkozta a MÚRE elnöke. 

FRISSÍTÉS: Rácz Éva utólag pontosítani kívánta: Romániában 178 újságíró szervezet van, és ezek közül csak egynek a tagjai kaphatják a pótlékot. "Az összes többi került hozzájuk képest hátrányba, nem csak a magyarok" – jelentette ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?