Tudomásul vette a védelmi minisztérium a nők diszkriminációjáért kapott büntetést

Tudomásul vette a védelmi minisztérium a bukaresti táblabíróság döntését, amely helyt adott az Országos Diszkriminációellenes Tanács korábbi határozatának - olvasható a tárcavezető, Mihnea Ioan Motoc Facebook-bejegyzésében.

A miniszter azzal kapcsolatban foglalt állást, hogy április elsején a bukaresti táblabíróság ráerősített a diszkriminációellenes tanács határozatára, miszerint a védelmi tárca hátrányosan megkülönbözteti azokat a nőket, lányokat, akik katonai iskolában szeretnék tanulmányaikat folytatni. A bíróság megállapította, hogy a védelmi minisztérium alá tartozó felsőfokú és katonai képzést nyújtó közoktatási intézményekben indokolatlanul kevés helyet biztosítanak a nők számára a férfiakhoz képest, ugyanakkor tudományosan nem alátámasztható érvekkel több képzésből is kizárják őket.

A szaktárca például azzal érvelt, hogy a nők azért nem lehetnek a hadsereg részei, mert menstruációjuk, és az a tény, hogy teherbe eshetnek, megakadályozza őket ebben. A döntésről bővebben itt olvashat.

 

Am luat act de hotărârea Curţii de Apel Bucureşti în dosarul având ca obiect anularea Hotărârii nr.365 din 22.01.2015...

Közzétette: Mihnea Ioan Motoc – 2016. április 5.

 

Mihnea Ioan Motoc a Facebookon úgy tájékoztatott, hogy tanácsadóival karöltve vizsgálják, milyen képzéseket tehetnek nemtől függetlenné úgy, hogy a hadsereg támasztotta szigorú követelményeknek is megfeleljenek. 

Kapcsolódók

Kimaradt?