Bíróság: a védelmi minisztérium diszkriminálja a nőket

Hátrányosan megkülönbözteti a védelmi minisztérium azokat a nőket, lányokat, akik katonai iskolában szeretnék tanulmányaikat folytatni - döntött pénteken, április elsején a bukaresti táblabíróság.

A bíróság megállapította, hogy a védelmi minisztérium alá tartozó felsőfokú és katonai képzést nyújtó közoktatási intézményekben indokolatlanul kevés helyet biztosítanak a nők számára a férfiakhoz képest, ugyanakkor tudományosan nem alátámasztható érvekkel több képzésből is kizárják őket.

A védelmi minisztériumot emiatt már 2014. októberében elmarasztalta az Országos Diszkriminációellenes Tanács. A szaktárca megfellebbezte a döntést, így került az ügy a fellebbviteli bírósághoz.

A szaktárca azzal az érvvel óvta meg a tanács döntését, hogy a nők azért nem lehetnek a hadsereg részei, mert menstruációjuk, és az a tény, hogy teherbe eshetnek, megakadályozza őket ebben.

A védelmi minisztérium indoklásában konkrét példát is hoz arra, miért tartja veszélyesnek, hogy nők töltsenek be bizonyos szerepeket: előfordulhat, hogy azok a nők, akiket például harci helikopterekre osztanak be, menstruációjuk ideje alatt nem "eredményesek", akárcsak akkor, ha teherbe esnek. Az indoklás itt olvasható.

A nemek közti esélyegyenlőségért küzdő FILIA központ elnöke, Andreea Braga abszurdnak nevezte a minisztérium kifogásait, hiszen azokat már tudományosan régen megcáfolták. Ugyanakkor emlékeztetett, hogy például a második világháborúban a román hadseregben volt olyan repülőraj, amelyet kizárólag nők navigáltak.

A szaktárcát 17 szervezet panaszolta be a diszkriminációellenes tanácsnál. Rámutatnak, hogy például a nagyszebeni Nicolae Bălcescu akadémián csupán 14 olyan helyet hirdetnek meg a 2016-2017 tanévre, ahol nem számít a nem. Az akadémián 212 helyet biztosítanak, ebből a nőknek mindössze 34-et.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?