Háromszéken búvárkodni tanulnak a diákok

Az Iskola másként héten búvárkodás kihívásaival ismerkednek a háromszéki és Brassó megyei diákok.

A Kovászna megyei Vízalatti Kutatások Központja a Dálnokon létrehozott, Európa egyetlen búvártavához várja a szervezett diákcsoportokat április 18 és 22-e között, az Iskola másként hét keretében - tájékoztatott Szabó Jenő.

A korábban Cousteau kapitány csapatával is dolgozó Háromszéken élő búvár rendhagyó programmal várja a tanulókat, akik megismerkedhetnek a búvárkodás technikai részleteivel és rejtelmeivel. Szabó Jenő elmondta, naponta 150 diák érkezik a dálnoki búvártóhoz Kovászna és Brassó megyékből.

Az Iskola másként hét foglalkozásainak egy részét egy autóbuszban kialakított utazó tanteremben tartják, ahol környezetvédelmi oktatást tartanak, másrészt a dálnoki búvártóban elhelyezek egy üvegfalú fülkét, amelyen keresztül a diákok láthatják a tóban tevékenykedő búvárt, akivel víz alatti hangfalak segítségével kommunikálni is tudnak. A búvár különböző műveleteket végez, és a diákoknak meg kell állítaniuk őt, amikor a környezetre nézve káros tevékenységeket mutat be.

Szabó Jenő nem titkolt célja, hogy az előadás révén a fiatalokat elcsábítsa a televízió, a számítógép elől, és bevezesse őket a víz alatti világ rejtelmeibe. Nem várható el egy gyerektől, hogy megóvjon olyasmit, amit nem ismer, ugyanis a víz alatti világ nehezen érzékelhető a felszínről - mutatott rá a háromszéki búvár.  Hozzátette: az Iskola másként hétre nagyon sok iskola bejelentkezett már, de tervezik, hogy a nyár folyamán megismétlik az akciót.

Szabó Jenő elmondta, több tízezer eurós beruházással olyan tavat létesítettek Dálnokon, amelybe halakat, vízi növényeket is telepítenek, a beruházás érdekessége, hogy a növényzetet például nem kezelik vegyszerekkel. A kilenc méter mély, ezer négyzetméteres tóban modern berendezések is helyet kapnak, így szerveznek ott csapatépítő rendezvényeket, esküvőket, de akár filmek helyszínéül is szolgálhat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?