Lehetséges a búvárkodás kerekesszékben (GALÉRIA)

Sue Austin brit művész egy betegség miatt lassan két évtizede van tolószékben. Egy rendkívül innovatív, vízi kerekesszék segítségével olyan képeket hozott létre, amivel az emberek figyelmét szeretné felhívni a mozgáskorlátozottakra. A képekkel, videókkal és művészi performanszokkal harcol a sok hátráltató, negatív stigma ellen mint például a „korlátolt”, „helyhez kötött” stb. - írja a 2perc.net. 2009-ben útjára indította a Freewheeling kezdeményezést, melynek egyben a művészeti vezetője is. Csapatával festményeket készített, vagy éppen Plymouth utcáit kerekezte művészeti alkotássá.

A legőrültebb ötlete pedig ezután következett: 2010-ben tökélyre fejlesztette a kerekesszékkel való búvárkodást a Testing the Water címet viselő projektjével. Abból indult ki, hogy a búvárfelszerelés, csak úgy, mint a kerekesszék, kibővíti az ember tevékenységi körét, de az emberek teljesen más dolgokat asszociálnak a búvárfelszereléshez (izgalom, kaland), mint a kerekesszékhez. Így merült fel a gondolat, hogy a két ellentétes előjelű érzést ötvözi. Lelkesedésében nem osztoztak azonban a mérnökök, akik azzal próbálták lebeszélni Austin-t, hogy a kerekesszékeket nem vízre tervezték, össze-vissza forogna, csak az életét veszélyezteti.

https://www.youtube.com/watch?v=7e1XTLWpgGE&feature=player_embedded

Austin rendíthetetlen volt, és azzal érvelt, ha a szék alá elhelyeznek egy meghajtó szerkezetet, akkor az pontosan a gravitációs központ alá fog kerülni, így forog az ember. Egyre ambiciózusabb terveket szövögetett. A "Creating the Spectacle" (A Látvány megalkotása) nevet viselő terv részeként a művész több hónapos intenzív edzésnek vetette alá magát és létrehozott egy kreatív és technikai gurukból álló csoportot a megfilmesítésre. A merülés főpróbáját a Vörös-tengerben hajtotta végre, hat napig forgatták a videót, többször húsz perces etapokban. A végeredmény nem evilági: a közvetíteni kívánt üzenetet ennél jobban nem lehetett volna érzékeltetni. A performanszot a 2012-es paralimpiai játékok kulturális programokban gazdag megnyitóján adta elő.

Kimaradt?