Megépülhet a bukaresti óriásmecset

Zöld utat kapott a Bukarestbe tervezett óriásmecset építése – adta hírül az elnöki hivatalból kapott értesülésekre hivatkozva az Agerpres.

Az államelnöki hivatal nem utasítja vissza a mecset megépítésének ötletét, ugyanis garanciát is kapott arra, hogy a létesítmény nem jelent majd veszélyt a nemzetbiztonságra – közölték a hírügynökség forrásai, akik szerint mindössze az időpont alkalmatlan most a migránsok és a terrortámadások miatt.

Az Agerpres beszámolója szerint a bukaresti mecset megépítésének ötletét először Recep Tayyip Erdogan korábbi török miniszterelnök vetette fel Adrian Năstase kormányfőnek 2004-ben. A román kormányfő ezzel egyetértett, azt kérve cserébe, hogy ortodox templom épülhessen Isztambulban. A török hatóságok hat helyszínt bocsátottak a bukaresti hatóságok rendelkezésére, akik azonban máig nem jelölték meg hol építenék fel a templomot. Az ortodox egyház sem örült az ötletnek és mindössze egy kápolna megépítését tartotta szükségesnek.

A hír szerint 2011-ben Traian Băsescu és Erdogan közötti találkozón a román elnök beleegyezett a mecset megépítésébe, 2015-ben pedig a Victor Ponta vezette kormány elfogadta a szükséges területet kijelölő kormányhatározatot.

Sajtóértesülések szerint Klaus Johannis idei isztambuli látogatásán Recep Tayyip Erdogan török elnök a bukaresti mecset megépítése a két ország közötti párbeszéd és szolidaritás legszebb bizonyítékának nevezte. Ekkor az is elhangzott, hogy a felek igyekeznek mihamarabb beszerezni az építkezés elkezdéséhez szükséges engedélyeket.

A telek már megvan

A sokat vitatott óriásmecset felépítésére szánt 11 ezer négyzetméteres bukaresti telek átadásáról szóló jegyzőkönyvet már 2015-ben aláírta Victor Opaschi vallásügyi államtitkár és Murat Iusuf muzulmán főmufti, a török közösség vallási vezetője.

A megállapodás értelmében az állam 49 évre ingyenesen adja a muzulmán felekezet használatába a főváros északi részén, a Romexpo kiállítási csarnok közelében található telket, azzal a feltétellel, hogy ott a felekezet közhasznú épületeket, nevezetesen egy mecsetet, lelkészi lakást, könyvtárat és szociális központot építsen. A mecset felépítését a török kormány finanszírozza, amit adományokból egészítenek ki.

Băsescu  szerint biztonsági kockázat

Korábban Traian Băsescu volt államfő biztonsági kockázatnak nevezte, hogy Bukarest készül befogadni Európa egyik legnagyobb muzulmán központját. Băsescu azt állította, hogy a több millió euró értékű telken kétezer hívő befogadására alkalmas mecset és hatezer diák oktatását lehetővé tevő muzulmán egyetem épül, a kormány „nagylelkűségét” pedig azzal hozta összefüggésbe, hogy Victor Ponta miniszterelnök hetekig Törökországban gyógykezeltette magát.

„Talán nem tudják elképzelni azt a bukaresti metrómegállót, amelyben egy vallásos fiatalember csúcsforgalom idején Allah nevében felrobbantja magát, vagy nem képesek maguk elé képzelni azokat a kudarcot vallott román fiatalokat, akik iszlám hitre térve Szíriába vagy Irakba indulnak kiképzőtáborokba, hogy aztán Európába visszatérve elhozzák nekünk az Iszlám Állam jótéteményeit” - vágott vissza a volt államfő, amikor első megszólalását a több politikus felelőtlennek minősítette.

Kapcsolódók

Kimaradt?