Nem engedik letartóztatni a képviselők Sebastian Ghiță üzletembert

Elutasította szerdán a képviselőház a korrupcióellenes ügyészségnek (DNA) azt a kérését, hogy őrizetbe vehessék és letartóztathassák Sebastian Ghiță politikus-üzletembert.

A DNA már korábban bűnvádi eljárást indított a képviselő ellen. A politikus-üzletembert többek között megvesztegetéssel, zsarolással, befolyás vásárlásával, titkosnak minősülő információk nyilvánosságra hozatalával és jogosítvány nélküli gépkocsivezetéssel gyanúsítják. Bűnvádi dossziéja 1300 oldalas, és öt feljelentésen, illetve 35 tanú vallomásán alapul.

A parlamentbe küldött ügyészségi jelentés szerint Sebastian Ghiță személyesen a ploiești-i főügyésztől és a Prahova megyei rendőrség vezetőitől  kért – titkosnak minősülő – információkat ismerősei ellen zajló bűnvádi eljárásokról. Az információkért cserében állítólag közbenjárt jó barátjánál, Victor Ponta miniszterelnöknél, hogy Liviu Tudose főügyész magasabb beosztást kapjon. Ezt egyébként vallomásában részben maga Tudose is megerősítette.

A szavazás előtt mondott „védőbeszédében” Sebastian Ghiță arra hivatkozott, hogy a DNA egyetlen célja Victor Pontát terhelő vallomásokat kicsikarni tőle. Érvei szerint mára már általánossá vált, hogy az ügyészség a letartóztatásokat „kínzóeszköznek” használja terhelő vallomások kikényszerítéséhez. Arról is beszélt, hogy már Klaus Johannis államfő is a lemondását fontolgatja a felesége esetleges bűnvádi dossziéja miatt.

Kapcsolódók

Kimaradt?