Újabb sikeres szívátültetést végeztek Marosvásárhelyen

A negyedik sikeres szívátültetést végezték el a marosvásárhelyi szívsebészeten, a 46 éves temesvári beteg egy 27 éves, ugyancsak temesvári személy szívét kapta, aki közúti balesetben hunyt el.

A marosvásárhelyi szív és érrendszeri betegségek ás átültetési sürgősségi intézet szívsebészeti klinikáján elvégzett műtétről Horaţiu Suciu professzor, a klinika vezetője a Székelyhonnak nyilatkozva arról számolt be, hogy a páciens súlyos szívelégtelenségben szenvedett, és a műtét előtt egy nappal mentőhelikopterrel szállították Temesvárról Marosvásárhelyre. Az agyhalál közelébe jutott temesvári fiatal szíve repülővel érkezett Marosvásárhelyre szombat reggel, miután a donor hozzátartozói beleegyeztek abba, hogy épen maradt, egészséges szerveit mások életének megmentésére használják.

A műtét négy órát vett igénybe, a professzor szerint jól sikerült, a beteg állapota kielégítő. Az utóbbi három hónapban ez volt a negyedik szívátültetési műtét, Suciu úgy véli, az idén akár a tízet is elérhetik, ami a szívátültetések számát illeti. A marosvásárhelyi klinika várólistáján harminc, hasonló műtétre váró beteg szerepel, akiknek az életét egy új szív megmentheti.

A legutóbbi sikeres szívátültetés március elején végezték Marosvásárhelyen, amikor egy iași-i, ugyancsak közúti balesetben elhunyt, 15 éves fiatal szívét ültették be egy másik, 16 éves craiovai fiatal mellkasába. 

Kapcsolódók

Kimaradt?