Öt életet mentett meg Ozsváth Oszkár Levente halála

Öt életet mentett meg halála után egy 37 éves Bihar megyei férfi. A biztonsági őrként dolgozó Ozsváth Oszkár Leventét múlt héten agyonverték a Margitta melletti Tótiban, agyhalál állapotába került, és a családja egyetértett azzal, hogy több szervét transzplantációs célokra felhasználhassák az orvosok – számolt be az adevarul.ro.

Az „Öt románt mentett meg a magyar Levente” című cikkében a román lap azt írja: a férfi két veséjét és hasnyálmirigyét Kolozsvárra, szaruhártyáját és máját pedig Bukarestbe szállították. A családot Carmen Pantiş, a Nagyváradi Sürgősségi Kórház menedzsere győzte meg arról, hogy járuljanak hozzá az életmentő szervátültetésekhez.

„Édesanyját és két nővérét sokkolta Levente halála. Mindössze 37 éves és tökéletesen egészséges volt. Vasárnap kértem a családot, hogy járuljanak hozzá a szervadományozáshoz, kedden szóltak, hogy beleegyeznek” – mondta a román lapnak Pantiş. Tájékoztatása szerint a család csak a szívátültetéshez nem járult hozzá, mert Ozsváth Oszkár Levente vallása ezt tiltja.

Az egyik átültetett vese egy 32 éves kolozsvári férfi, a másik egy 50 éves bukaresti nő életét mentette meg. A máj egy 24 éves fővárosi fiatalember szervezetébe került, aki már három éve várólistán volt.

Botokkal verték halálra

A Bihar megyei sajtó szerint Ozsváth Oszkár Leventét egy nyolctagú társaság botokkal verte halála Tótiban. A pénteki véres verekedés után az áldozatot kórházba szállították, de életét nem sikerült megmenteni.

A tragédia előzménye, hogy Tótiban péntek délután riasztották annak a biztonsági cégnek embereit, ahol Ozsváth dolgozott, miután a falusi kocsmában néhány ittas vendég zaklatta a többieket. A helyszínre kiérkező biztonságiak felszólították a hangoskodókat a távozásra, akik le is léptek. Nem sokkal később azonban visszatértek, de már nyolcan.

A bárból éppen távozóban lévő Ozsváth Oszkár Leventének rontottak, és a kertekből összeszedegetett husángokkal, botokkal kegyetlenül megverték, majd vérbe fagyva a település központjában lévő parkolóban hagyták. Az esetet teljes egészében felvették a községháza előtt felszerelt videokamerák.

Vincze Nándor, a település polgármestere a Reggeli Újság riporterének azt mondta, a képsorok borzalmasok, olyanok, mintha egy szabályos kivégzést mutatnának. A videofelvételt a hatóságok is elemezték és azonosították a nyolc elkövetőt. Hétfőn késő délutánig közülük kettőt már előzetes letartóztatásba vettek, további hármat előállítottak, a többiek ellen pedig körözést adtak ki.

Kimaradt?