Székelyföldön fürdőző medvékre cuppant rá a román sajtó

Vírusként terjed a román sajtóban két, a Kovászna megyei Csomád-Bálványos védett területen készült felvétel, amelyen egy medvecsalád fürdik, illetve egy elővigyázatos farkas látható.

A felvételeket készítők a Facebookon hívták fel a figyelmet arra, hogy a rögzítés dátuma nem 2015, ahogy a sajtó feltüntette, hanem 2013.

 
Medvecsalád fürdik - Familie de urşi făcând baie - Bear family...

Medvecsalád fürdik - Familie de urşi făcând baie - Bear family taking a bathA következő videó a Csomád-Bálványos védett területen készült kameracsapdával a Transylvanian Wildlife Project keretén belül.Următorul material video a fost înregistrat cu un camera-trap în situl Ciomad-Balvanyos în cadrul Transylvanian Wildlife Project.This video was taken with a camera-trap in the Ciomad-Balvanyos protected area within the Transylvanian Wildlife Project.

Közzétette: Vinca Minor – 2016. március 22.

 

 

Elővigyázatos farkas - Lup precaut - Cautious wolfA következő videó a Csomád-Bálványos védett területen készült kameracsapdával a Transylvanian Wildlife Project keretén belül.Următorul material video a fost înregistrat cu un camera-trap în situl Ciomad-Balvanyos în cadrul Transylvanian Wildlife Project.This video was taken with a camera-trap in the Ciomad-Balvanyos protected area within the Transylvanian Wildlife Project.

Közzétette: Vinca Minor – 2016. március 23.

 

A felvételek a Transylvanian Wildlife Project, Vinca Minor készítette. A kameracsapdás videók ötletgazdái a Facebookon jelezték, hogy a felvételeket nem "idegenek" rögzítették, ahogy például a ProTv állítja, hanem hazai állatvédők.

"Egyszer volt, hol nem volt..

Született egyszer egy igazán megnyerő reklám, aminek célja az volt, hogy minél több „a vadállatok sorsa iránt érdeklődő személy sétáljon az erdőben”. Azonban nem biztos, hogy jót tenne, ha még ennél is több személy „sétálna az erdőben”, mert az nagyon zavarná a medvéket a fürdőzésben. A farkas remélhetőleg csak a reklám kedvéért lett „mérgesnek” nevezve, a Piroska és a farkas mese hatására … a valóságban ilyent sem fog látni egyetlen „a vadállatok sorsa iránt érdeklődő személy” sem, hiába sétál kosárkával a karján. És az idilli medvecsalád sem létezik, mert nincs olyan, hogy „kettő három éves és egy kétéves”, valószínű azt akarták mondani, hogy a különbség abból adódik, hogy az egyik bocs gyengébben fejlett, és ezért tűnik úgy, mintha egy évvel fiatalabb lenne … nem, ez így sem helyes … kettő a bocsok közül annyira fejlett, mintha három éves lenne … így sem jó…ezt sehogy sem lehet tudományosan elfogadhatóvá átfogalmazni. Tudniillik , bármily kegyetlenül is hangzik egy meséhez képest, a medve második év végére elzavarja a bocsokat, fejlődésük mértékétől függetlenül. Mindez 2013-ban volt rögzítve, nem 2015-ben. Na, de mindezt nem tudhatják azok, akik a helyszíneknek még csak a közelében sem jártak. Vagyis az egész tény, majdhogynem meseként van tálalva, és sajnos nem sok valóság alapja van. Hogy honnan tudjuk mindezt? Onnan, hogy mi készítettük a felvételeket, mi, akik nem vagyunk ”külföldiek”.

Itt a vége fuss el véle…" - reagáltak a Transylvanian Wildlife Project kivitelezői a ProTv tudósítására.

 

(RO) Oare de ce nu merge colaborarea...?! A fost odată ca niciodată ..S-a născut o publicitate foarte atractivă care s...

Közzétette: Transylvanian Wildlife Project – 2016. március 27.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?