Megszavazták a TVR igazgatótanácsát – kivonult az RMDSZ az ülésteremből

Megszavazta keddi együttes ülésén a képviselőház és a szenátus a közszolgálati televízió új összetételű igazgatótanácsát. Az RMDSZ szavazás előtt kivonult a teremből, mert kifogásolta a liberálisok jelöltjét. Oana Stănciulescu ugyanis szimpatizál a legionárius mozgalommal.

Kivonult az RMDSZ két frakciója kedden a parlament ülésterméből a közszolgálati televízó (TVR) igazgatótanácsáról szóló szavazás előtt. Az ellen tiltakoztak, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egy olyan újságírót – Oana Stănciulescut – javasolt a testületbe, aki korábban nyíltan dicsőítette a legionárius mozgalom több alakját. 

Markó Béla szenátor a Maszolnak elmondta: a PNL személye ellen elsőként a zsidó közösség képviselője emelt kifogást. Aurel Vainer a jelöltekről szóló szavazás előtt kifejtette, elfogadhatatlannak tartja, hogy a TVR igazgatótanácsának Oana Stănciulescuhoz hasonló – a képviselő szerint antiszemita – nézeteket valló tagja legyen. 

Puiu Hașotti liberális szenátor Aurel Vainer felszólalása után védelmébe vette a PNL jelöltjét. A legionáriusokról azt mondta: a mozgalomnak voltak olyan alakjai, akik elkövettek politikai hibákat, de teremtettek kulturális értékeket, mint például a költő Radu Gyr, akit korábban egy tévéadásban Oana Stănciulescu az egekig magasztalt.

Utóbb Cristiana Anghel szenátor vette védelmébe a PNL jelöljét és a legionáriusokat. "Tulajdonképpen egy fajta szerecsenmosdatást végzett. Azt mondta, hogy a legionáriusok megítélése bonyolult, a mozgalomnak voltak pozitív vonásai is" – tájékoztatott Markó. Ekkor Márton Árpád lépett a mikrofonhoz, aki közölte: ha a román parlamentben ilyesmi történik, akkor az RMDSZ frakciói elhagyják a termet.

"Huszonhat évig nem fordult ilyesmi elő"

Ezt követően szólalt fel Markó Béla. "Elmondtam, hogy 26 éve vagyok tagja a parlamentnek, de még a Nagy-Románia Párt jelenléte alatt sem fordult elő, hogy a tövényhozói testület ülésén pozitív színben állítsák be a legionáriusokat. Ezért tiszteltem is a kollégákat, de ami ma történt, annyira súlyos, hogy nem vagyunk hajlandóak egy ilyen új kezdethez asszisztálni" – számolt be a politikus.

A parlamentben tavaly éppen a PNL kezdeményezésére fogadtak el egy olyan törvénymódosítást, amely a legionárius és vasgárdista szimbólumokra is kiterjesztette a fasiszta, rasszista, idegengyűlölő szervezetek és jelképek használatának, a háborús bűnösök dicsőítésének tilalmát. A jogszabály megállapítja, hogy a román legionárius mozgalom is fasiszta jellegű szervezetnek minősül.

Markó ezután bocsánatkérésre szólította fel azokat a szenátortársait, akik védelmébe vették a legionáriusokat. Ugyanakkor felkérte a PNL igazgatótanácsi jelöltjét, hogy a plénumban tisztázza nézeteit a mozgalomról. "Ez természeteen nem történt meg, így elhagytuk a termet" – nyilatkozta a szenátor. 

A parlament végül mindössze 21 ellenszavazattal megszavazta a TVR igazgatótanácsát, amelybe az RMDSZ továbbra is Debreczeni Hajnalt delegálta. A testület ezután zárt ülésen arról döntött, hogy a kormány jelöltjét, George Orbeant javasolják elnök-vezérigazgatónak. A javaslatról hamarosan szavaz a parlament.

FRISSÍTÉS: A parlament szerdán szavaz a TVR elnök-vezérigazgatójáról.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?