Menesztette a parlament a TVR vezetését

Elutasította szerdán a parlament a közszolgálati televízió (TVR) 2014-es tevékenységi jelentését, és ezzel véget ért az intézmény vezetőtanácsának és Stelian Tănase elnök-vezérigazgatónak a mandátuma. A jelentés elfogadása mellett 115-en, ellene 220-an szavaztak. Az RMDSZ a jelentés elfogadása mellett szavazott. 

A szenátus kulturális bizottsága a TVR programigazgatóját, Irina Radut javasolta ideiglenes elnök-vezérigazgatónak. A jelölt meghallgatása jelenlegi zajlik a képviselőház és a szenátus kulturális bizottságainak együttes ülésén. Ha a parlament szerdán megszavazza, akkor Irina Radu televíziós újságíró, a Kanal D csatorna volt gyártásigazgatója hat hónapig irányíthatja a TVR-t.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea szerint a köztévé csődközeli állapota miatt kellett távoznia az intézmény vezetésének. Szerinte a TVR azért került nehéz anyagi helyzetbe, mert vezetőit politikai alapján nevezték ki. Ezért közölte, hogy a PSD pártközi tárgyalásokat kezdeményez az elnöki és a vezérigazgatói tisztség szétválasztásáról. Ez utóbbi vezetőt versenyvizsga alapján neveznék ki.

Máté András képviselőházi frakcióvezető a Maszolnak elmondta, az RMDSZ a TVR  jelentésének elfogadására szavazott, és nem értett egyet Stelian Tănase menesztésével. "A köztévé helyzetét az igazgatóváltás nem fogja megoldani" – magyarázta. Hozzátette, szerinte az elnök-vezérigazgatónak a gazdasági okok mellett politikai okokból is kellett távoznia.

Az Oprea-botrány is hozzájárulhatott

Máté arra utalt, hogy Stelian Tănase a jelenleg ellenzékben lévő Nemzeti Liberális Párt javaslatára került a TVR élére, és személye egyre kényelmetlenebbé vált a kormánykoalíció számára. A szerdán menesztett igazgató maga is beszélt arról egy korábbi interjúban, hogy Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter áll eltávolításának hátterében.

Kettejük között azért alakult ki konfliktus, mert a köztévé is foglalkozott a kormányfőhelyettes plágiumbotrányával. A tévéelnök azt állította, Oprea dühösen felhívta őt, és felszólította, hogy ne közöljék le az ebben a témában leforgatott anyagot. Erre Tănase azt válaszolta: nincs jogosultsága belenyúlni a hírszerkesztők munkájába, de ha megtenné, abból úgyis sajtóbotrány lenne.

Ez lenne a megoldás az RMDSZ szerint

Mint ismert, TVR anyagi válsága már évek óta tart. Az adóhatóság július 20-án 10,3 millió lej adósság ki nem fizetése miatt zárolta a számláit, az intézmény tíz nappal később tett eleget ennek a kötelezettségének. A TVR-nek az állammal szembeni adóssága 457 millió lej. A köztelevízió teljes adóssága 2014 végén elérte a 699,4 millió lejt.

Kelemen Hunor szövetségi elnök korábban a Maszolnak elmondta: az RMDSZ-nek két javaslata is van a TVR anyagi helyzetének helyrebillentésére. Az egyik szerint törölnék a televízió adósságait a költségvetés felé, átütemeznék a tartozásait a cégek felé, majd átszerveznék az intézményt. „Az állami adósságok eltörlése lehetséges, és óriási terhet venne le ezzel a TVR válláról a kormány” – magyarázta Kelemen Hunor.

A másik RMDSZ-es javaslat már törvénymódosítást is igényel, mert lényege az, hogy a parlament törölné a tévéilletéket, az intézmény finanszírozását teljes egészében átvenné az állami költségvetés. „Ez plusz terhet jelentene a költségvetésnek, de így többé a TVR nem kerülne többé a fizetésképtelenség vagy a csőd állapotába” – mondta Kelemen Hunor.

Cikkünk frissül 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?