Elfogadta a legfelsőbb bíróság a SRI segítségével szerzett bizonyítékokat

Törvényesnek ítélték a legfelsőbb bíróság bírái egy hétfőn tárgyalt büntetőperben a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által végzett lehallgatásokon alapuló bizonyítékokat – számolt be a Digi24.

A döntésnek azért nagy a jelentősége, mert precedenst teremthet más olyan bűnvádi perekben, amelyekben az ügyészek a SRI által végzett lehallgatásokra is támaszkodnak a vádemeléskor. Ismert, hogy hírszerzés eddig végezhetett lehallgatásokat és megfigyeléseket az ügyészek által indított büntetőeljárásokban is, ám ennek jogalapját hatálytalanította február közepén egy alkotmánybírósági döntés.

Az alkotmánybíróság határozatának jogerős ítéletek esetében nincs visszamenőleges hatálya, a folyamatban lévő perek esetében pedig a taláros testület gyakorlatilag a bírákra bízta annak eldöntését, hogy elfogadják-e vagy sem a SRI segítségével szerzett bizonyítékokat. Daniel Morar alkotmánybíró korábban kifejtette: ezek a bizonyítékok továbbra is figyelembe vehetők azokban a büntetőperekben, amelyek már túljutottak az előzetes szakaszon.

A hétfőn tárgyalt legfelsőbb bírósági per még az előzetes szakaszban volt, a bírák még csak a bizonyítékok törvényességét vizsgálták. Az alkotmánybírósági határozatra hivatkozva a védelem kérte a SRI által szerzett bizonyítékok érvénytelenítését, ám ezt a bírák elutasították. A román sajtó szerint a legfelsőbb bíróság döntései iránymutatóak a romániai joggyakorlat egységesítésében, így az ügyészek a hétfői döntésre hivatkozhatnak majd a későbbiekben más büntetőperekben is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?