Közzétették a jelentést a Maros megyei helikopterbaleset okairól

Közzétette pénteken jelentését a polgári repülés biztonságáért felelős hatóság (CIAS) a közel három évvel ezelőtt történt Maros megyei helikopterbalesetről. Az öt emberéletet követelő szerencsétlenség okát a szakemberek nem tudták egyértelműen megállapítani.

Mint korábban megírtuk, a Sorin Țerbea marosvásárhelyi üzletember tulajdonában lévő helikopter 2013. július 29-én a Maros megyei Mezőtóhát közelében lévő tóba zuhant le. A balesetben a gép tulajdonosa, három német üzletember és a pilóta halt meg.

Szemtanúk szerint a baleset úgy történt, hogy helikopter túlságosan megközelítette egy kanyarodás közben a tó felszínét, és a propellerje beleakadt a vízbe. A CIAS szerint két oka is lehetett a szerencsétlenségnek. Az egyik változat szerint a pilóta hibázott, mert rosszul mérte fel a víz tükre és a gép közötti távolságot.

A másik ok az lehetett, hogy a másodpilóta helyén – szabálytalan módon – egy utas ült, aki ráadásul nem volt bekötve. Így amikor a helikopter kanyarodni kezdett a levegőben, az utas rádőlt a pilótára, aki néhány másodpercre elveszítette uralmát a gép fölött, és ez a nagyon rövid idő is elegendő volt ahhoz, hogy a baleset megtörténjen.

A jelentés szerint a szerencsétlenség bekövetkeztésének kedvezhetett, hogy az amúgy rendkívül tapasztalt és fegyelmezett pilóta magánéleti problémái miatt stresszes állapotban volt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?