Hat települést „hódíthat vissza” az RMDSZ Maros megyében

Hat Maros megyei településen nem a jelenlegi polgármestert indítja a helyhatósági választásokon az RMDSZ, és szintén hat olyan település lehet, ahol a szövetség visszaszerezheti a korábban elvesztett polgármesteri tisztséget – közölte a jelölésállításokról beszámoló csütörtöki sajtótájékoztatóján Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke.

A személycserék oka részben az, hogy az eddigi polgármesterek leköszönni készülnek, de akad olyan elöljáró is, aki alulmaradt az előválasztáson – mondta Brassai. Tájékoztatása szerint Marosvásárhely és Marosludas mellett több más településen is megszervezték az előválasztást.

Koronkában 900 választópolgár nyilvánította ki akaratát, Takács Olga jelenlegi polgármestert Takács Szabolcs váltja. Mezőmadarason 800-an vettek részt a mozgóurnás szavazáson, a szoros versenyben pedig Dávid Gyula jelenlegi polgármester 53 szavazattal maradt alul, helyét Kovács Ilona alpolgármester veszi át.

Sóváradon Bíró Csaba polgármestert váltja Madaras Árpád jelenlegi alpolgármester, Backamadarason Turbák Zoltán visszavonul és az április 1-i előválasztáson dől el, hogy a két jelölt közül, kire szavaznak a legtöbben. Mezőpanitban visszavonul Bartha Mihály, aki húsz éve a község polgármestere, helyében Bodó Előd Barna indul a júniusi választásokon. Ádámoson is visszavonul öt mandátum után Sipos József, akit Miklós Tibor szeretne váltani.

Bíznak Nagy András esélyeiben

Brassai szerint van hat olyan Maros megyei település, ahol az RMDSZ visszaszerezheti a polgármesteri tisztséget. Az egyik Szászrégen, ahol a magyar közösség elég kis létszámú közösséget alkot, de Nagy András 2004 és 2012 közötti polgármester újabb mandátumhoz juthat. „Jó eséllyel indul, hiszen korábban a román közösség is rászavazott, munkáját méltányolta” – magyarázta a megyei szervezet elnöke.

Jedden Bányai istván alpolgármestert indítja az RMDSZ.  A Marosvásárhely melletti községben 2012-ben az MPP és az EMNP miatt veszített a szövetség, nem sikerült megegyezni a két másik magyar párttal, valamennyien indítottak jelöltet, így egy román győzött – emlékeztetett Brassai.

Beresztelkén mozgóurnás előválasztásra készülnek, a jelöltet még nem nevezték meg, Makfalván az MPP-vel szeretne megegyezésre jutni az RMDSZ, hiszen az utóbbi választásokon jelöltje alulmaradt a polgáriak jelöltjével szemben. Maroskeresztúron és Vajdaszentiványban is van esély a polgármesteri tisztség visszaszerzésére, egyeztetni kell a másik két párttal – sorolta a emegyei elnök. Előválasztás volt még a megyében Bonyhán és Beresztelkén, illetve megszervezik Sóváradon és Disznajón is.

A megyei listáról még nincs döntés

Marosvásárhelyen nyitott az RMDSZ tanácsosi jelöltlistája, elkülönített hely várja a néppártos jelölteket is – hangsúlyozta Brassai. Emlékeztetett: a 13 bejutó helyet tartalmazó listán az EMNP-nek a 8. és a 12. helyet szánták. A megyei tanácsosi listát úgy állítják össze, hogy Maros megyét három nagy régióra osztják: a keleti Szováta, Nyárádszereda, Erdőszentgyörgy, Ákosfalva környékét foglalja magába, a nyugati régió Szászrégentől Dicsőszentmártonig és Marosludasig a Székely-mezőségig terjed, illetve a harmadikat Marosvásárhely alkotja.

A lista első három helyére a tanácselnökjelölt, a nőszervezet jelöltje és az ifjúsági szervezet jelöltje kerül. A megmaradó tíz helyet pedig úgy osztják el, hogy négy jut a nyugati, három a keleti és egy a marosvásárhelyi régiónak. Arról, hogy kik kerülnek fel erre a listára, jövő héten születik döntés, minthogy arról sem esett még szó, hogy ki lehetne a megyei önkormányzat elnökjelöltje.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?