Kovács Péter: nem zárható ki, hogy Soós függetlenként indul

Nem ért egyet azzal az RMDSZ országos vezetősége, hogy Soós Zoltán már bejelentette: az RMDSZ színeiben indul a marosvásárhelyi polgármester-választáson. Egyelőre keresik a közös jelölt támogatásának legmegfelelőbb jogi formáját.

Bírálta Kovács Péter, az RMDSZ országos ügyvezető elnöke  Soós Zoltánt amiatt, hogy előzetes egyeztetések nélkül bejelentette: RMDSZ színekben indulna Marosvásárhely polgármesteri tisztségéért az önkormányzati választásokon.

,,Akkor van esély visszaszerezni Marosvásárhelyt, ha egy magyar polgármester-jelölt indul a választási versenyben, aki mögött, a magyar politikai szervezeteken kívül, fel tud sorakozni a város lakosságának többsége. Az RMDSZ országos vezetése az MPP és az EMNP elnökeivel folytatott tárgyalásokon, illetve ismételten a nyilvánosság előtt is egyértelművé tette, hogy a szövetség nem akarja kisajátítani Soós Zoltánt, és keresi a közös jelölt támogatásának legmegfelelőbb jogi formáját” – jelentette ki Kovács Péter.

A politikus szerint a Maros megyei és marosvásárhelyi városi RMDSZ-vezetőknek továbbra is nyitva kell hagyniuk minden jogi lehetőséget arra, hogy a magyar polgármesterjelölt élvezze az MPP és az EMNP támogatását is.

,,A Maros megyei szervezet elnöke eddig folyamatosan az összefogásról beszélt, most egyetlen hirtelen fordulattal nem sajátíthatja ki a jelöltet az RMDSZ számára. Mi továbbra is kitartunk amellett, hogy Soós Zoltánt az összes magyar alakulat támogassa, és továbbra is keressük ennek keretét. Jelen pillanatban, a valós összefogásra nem zárhatjuk ki a független jelölt közös támogatását sem” – fejtette ki az ügyvezető elnök. 

Kovács Péter úgy értékelte: nem növeli Soós Zoltán győzelmi esélyeit, ha a marosvásárhelyi vagy a Maros megyei RMDSZ sajtótájékoztatókon jelent be újabbnál újabb, gyakran egymásnak ellentmondó, vagy megvalósíthatatlan elképzeléseket. „Ez árt az RMDSZ megítélésének, megkérdőjelezi a szövetség szavahihetőségét. Ez nem mehet a végtelenségig!” – fogalmazott a politikus.

Mint ismert, Brassai Zsombor csütörtökön Soós Zoltánnal és Biró Zsolt MPP elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a polgármesterjelölt az RMDSZ listáján, és nem függetlenként, a választási koalíció jelöltjeként indul a helyhatósági választáson. Érvelése szerint a választási törvény nem teszi lehetővé a nemzeti kisebbségek szervezeteinek, hogy választási koalíciót hozzanak létre, így az RMDSZ csak saját szimbólumával, identitásával indulhat a választáson.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?