Választási párt bejegyzését javasolja az EMNP – az RMDSZ szerint ez médiabalett

Erdélyi magyar választási párt létrehozását javasolja a 2016-os önkormányzati, majd parlamenti választásokra az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). A Maszolnak Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke a kezdeményezést médiabalettnek nevezte.

A választási párt bejegyzéséről szóló javaslatot Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke ismertette egy csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatón. A politikus elképzelései szerint már a nyáron tartandó önkormányzati választásokon a létrehozandó választási párt színeiben indulhatnának a magyar jelöltek azokon a településeken, ahol a magyarság megosztottsága a képviseletet veszélyeztetné. Azokon a településeken, ahol a magyarság többséget alkot, a pártok versenyezhetnének a tisztségekért.

Az EMNP álláspontja szerint az őszi parlamenti választásokon a választási párt teremtené meg azt a keretet, amely a magyar pártok összefogását biztosítja, de nem számít koalíciónak. A koalíciók számára ugyanis a választási törvény a 6,5 százalékot kitevő magyarság számára aligha teljesíthető választási küszöböt szab meg.

Szilágyi Zsolt emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ decemberben azt kérte az EMNP-től, ne induljon az őszi parlamenti választásokon. Hozzátette, akkor nőnek meg a magyarok sikeres választási szereplésének az esélyei, ha a magyar pártok összeadják az erőiket, nem pedig kiszorítják egymást.

Az EMNP azt javasolta, hogy Erdélyi Magyar Szövetség néven alakuljon meg a választási párt,  és annak  logója összesítse az egyes erdélyi magyar pártok  logóit.  Mint magyarázta: az erdélyi magyar pártok összefogása egy olyan választóréteget is mobilizálna, amelyet külön-külön egyik párt sem tud az urnákhoz vinni. Szerinte a választási párt a megtisztulásra is lehetőséget teremtene. Ennek a jelöltlistáira csak olyan politikusok kerülhetnének fel, "akikre nem vetül a korrupció árnyéka". 

Az EMNP elnöke elmondta: az együttműködésre vonatkozó javaslatukat az elmúlt napokban juttatták el Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének, és arra készülnek, hogy az elkövetkező napokban tárgyaljanak róla. Hozzátette, olyan kétoldalú tárgyalásokra készülnek, amelyeken egyik oldalon az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt (MPP) szövetsége, másik oldalon pedig az EMNP jelenik meg. 

Azért lehetnek bonyodalmak

Szilágyi Zsolt újságírói kérdésre elismerte: a helyi választottak pártváltását tiltó törvény lehetetlen helyzetbe hozhatja az Erdélyi Magyar Szövetség színeiben mandátumhoz jutó helyi tanácsosokat és polgármestereket. E szerint egy politikus nem lehet egy időben a saját pártjának és a létrehozandó választási pártnak is a tagja, és ha kilép abból a pártból, amelynek színében önkormányzati tisztséget nyert, elveszíti a mandátumát. Így egy polgármesterré választott helyi RMDSZ- vagy EMNP-elnök például nem tud visszairakozni a pártjába, mert akkor a jogszabály szerint elveszíti a mandátumát. Szilágyi erről azt mondta: ha van politikai akarat, megoldást lehet találni az összefogás technikai problémáira.

A Maszol munkatársa felvetette: az RMDSZ akár azzal is érvelhet, hogy a választási párt bejegyzésének egyetlen nyertese voltaképpen az RMDSZ-MPP koalíciónál tízszer kisebb politikai súlyú EMNP lesz, mert alacsony támogatottságával nem tud hozzájárulni a parlamenti képviselet jelentősebb növeléséhez, viszont parlamenti mandátumhoz jut, amit a választásokon egyedül indulva nem tehetne meg.

Felvetésünkre Szilágyi Zsolt kérdéssel válaszolt: „Ha ennyire súlytalan az RMDSZ szemében az EMNP, akkor miért kért meg Kelemen Hunor minket decemberben, hogy ne induljunk a parlamenti választásokon?” Arra a kérdésünkre, mit lép az EMNP, ha az RMDSZ elutasítja a választási párt bejegyzését, a politikus kijelentette: reméli, 25 év után Kelemen Hunorék is belátják, hogy a közösség érdeket fontosabb a pártérdeknél.

Kovács Péter: ez csak médiabalett

Szilágyi Zsolt javaslatára reagálva az RMDSZ ügyvezető elnöke, Kovács Péter elöljáróban felidézte: az RMDSZ és az EMNP küldöttségei közötti decemberi 21-i egyeztetéseken abban állapodtak meg, hogy januárban ismét tárgyalnak. „Az, hogy Szilágyi Zsolt a sajtón keresztül megüzeni elképzeléseit, azt igazolja, hogy egy pillanatig sem gondolja komolyan az együttműködést. Számára ez egész téma csak egy médiabalett, amelyből megpróbál pozitívan kijönni” – jelentette ki a Maszolnak.

Kovács Péter emlékeztetett arra, hogy 1989 decemberében, az RMDSZ megalakulásakor nem véletlenül született az a döntés, hogy nem klasszikus értelemben vett pártra van szükség, hanem a politikai tevékenységet kiegészítő, nagyon erős társadalomszervezési tevékenységre is. Ez az elképzelés ügyvezető elnök szerint az elmúlt 25 évben meghozta gyümölcseit.

Felidézte azt is, hogy Szilágyi Zsolt az elmúlt két évben két pártot is létrehozott: előbb az MPP-t, majd az EMNP-t.  „Most egy harmadikat akar létrehozni, de nem ez a megoldás a magyarság képviseletének megerősítésére” – jelentette ki. Példaként hozta fel Marosvásárhelyt, ahol összefogással állít polgármesterjelöltet a három magyar párt. „Ha mindhárom párt odateszi magát, hogy Soós Zoltán polgármester legyen, akkor ez a konstrukció valóban működik, de nem az a megoldás, hogy elfelejtünk mindent, ami eddig volt, és létrehozunk egy új pártot” – tette hozzá.

Szilágyi Zsoltnak arról az érvelésére reagálva, hogy a választási párt azokat a magyar szavazókat is mozgósítaná, akiket sem az RMDSZ, sem az EMNP nem tud megszólítani, Kovács Péter emlékeztetett: létrehozása óta az EMNP azt hangoztatja, hogy azért volt szükség a Néppártra, mert a verseny mozgósít. „Most azt mondják, azért kell mindent elfelejteni, és csak egy pártot létrehozni, mert az összefogás mozgósít. El kellene dönteni, hogy ebben a médiabalettben melyik az az üzenet, amelyet végig tudnak vinni” – fogalmazott az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?