Kovács Péter: Szilágyi Zsolt nem ismeri a választási törvényt

Az EMNP elnöke nem ismeri az új választási törvényt. Legalábbis ez derül ki Szilágyi Zsolt Krónikának adott nyilatkozatából, amelyben „kompromisszumot” javasol az RMDSZ-nek a parlamenti választásokra.

A politikus Kelemen Hunor szövetségi elnöknek arra a felvetésére reagált, miszerint az RMDSZ abban az esetben fogadja el a néppárt javaslatát közös önkormányzati képviselői lista állítására Marosvásárhelyen és Maros megyében, ha az EMNP írásban vállalja, hogy nem indul a parlamenti választáson.

Szilágyi Zsolt a napilapnak kijelentette: ha Maros megyében és Marosvásárhelyen megvalósul az összefogás az Erdélyi Magyar Néppárt és az RMDSZ között a jövő nyári önkormányzati választást megelőzően, akkor az EMNP hajlandó tárgyalni arról, hogy a megyeszékhelyen ne indítson önálló jelöltlistát a parlamenti megmérettetésen.

Az EMNP vezetőjének nyilatkozatáról megkérdeztük Kovács Pétert, az RMDSZ ügyvezető elnökét, aki politikai szempontból butaságnak, jogi szempontból nonszensznek nevezte Szilágyi javaslatát. Mint mondta, a néppárt elnökének bizonyára elkerülte a figyelmét, hogy időközben megváltozott parlamenti választási törvény, Románia visszatért a megyei pártlistás szavazáshoz.

„Egy pártnak egy adott megyében ugyanaz lesz a jelöltlistája valamennyi szavazókörzetben. Nem lehetséges az, hogy az EMNP letesz Maroskeresztúron egy listát, és két kilométerrel arrébb, Marosvásárhelyen letesz egy másik listát, vagy nem tesz le listát. Érthetetlen, hogyan tud egy pártelnök ilyet nyilatkozni” – fogalmazott Kovács Péter.

Mint ismert, Kelemen Hunor szövetségi elnök és Szilágyi Zsolt tárgyalni fog a marosvásárhelyi és Maros megyei önkormányzati választásokról. A találkozó időpontjáról várhatóan a csütörtökön kezdődő MÁÉRT-ülésen egyeztetnek.

Szilágyi Zsoltot egyelőre nem értük el telefonon, így nem tudtuk megszólaltni az ügyben.

Kapcsolódók

Kimaradt?