Böjte Csaba alapítványa a gyergyószárhegyi Lázár kastély új többségi tulajdonosa

A Böjte Csaba vezette Szent Ferenc Alapítványnak ajándékozták az örökösök (báró Lipthay Antal és felesége, Erzsébet) a gyergyószárhegyi Lázár kastély 13/24 tulajdonrészét. Az adományozás a telekkönyvbe is bekerült.

„Annak érdekében, hogy ez után a kastély végre ki tudja nyitni kapuját a látogatók előtt, és így újra szolgálhassa a szárhegyi népet, Székelyföld történetét és hagyományait, fr. Böjte Csaba alapító elnök elfogadta az adományt” – közölte portálunkkal Lipthay Erzsébet. Tájékoztatása szerint az új jogviszony életbe lépett.

Böjte Csaba atya a Szent Ferenc Alapítvány és a gyermekek nevében videofelvételen köszönte meg az adományt, amelyben az adományozó levelet is felolvassák:

„Számomra fr. Böjte Csaba testvér óriási reményforrás és hozzátett érték, amely csak erősíteni tudja a szárhegyi Lázár kastély minőségét és erejét, ami jót hoz a szárhegyi lakosságnak is" – jelentette ki Lipthay Antal. Az adományozó emlékeztetett: a XVII. szászadban az elődei hívták a ferenceseket Szárhegyre, adományukkal segítették a szárhegyi kolostor felépítését.

"Most pedig valódi örömhír az, hogy Csaba testvér, egy ferences szerzetes, akinek az Isten különleges adottságokat adományozott, fellép a kastély jobb sorsáért. A székelyeknek, és főleg azoknak, akik a kastély újjáépítésén Zöld Lajos mellett dolgoztak az érdekeit képviseli" – fogalmazott.

Lipthay szerint Böjte Csaba személye tökéletes garancia arra, hogy a szárhegyi Lázár kastély Erdélyt és a székelyföldi embereket szolgálhassa. Az adományozó felidézte: visszaigényléskor az eredeti terv az volt, hogy a restitúció után a kastély egy alapítvány tulajdonába kerüljön.

"Sok megfontolás után, hála Istennek, legalább is a dédnagyanyám részével, ez most megtörtént.  Remélem, hogy ez az új tulajdonviszony lehetővé teszi, hogy a kastély mielőbb kinyithassa kapuját a látogatók előtt, számukra a székely történelem és kultúra közvetítője legyen” - mondta az adományozó.

A gyergyószárhegyi Lázár kastély öt évszázadon át a Lázár grófok tulajdonában volt, benne nevelkedett Bethlen Gábor fejedelem is. A kastély állaga a 19. századtól kezdett leromlani. A Lipthay család közlése szerint a 20. században, a hetvenes években, Zöld Lajosnak és a szárhegyieknek köszönhetően sikerült az ingatlant a biztos halálból újra életre kelteni.

Az újjáépítés után a kastély, mint jelentős kulturális központ vállalt aktív szerepet. A gyergyói medencébe látogató turisták különleges úti célja a kastély. „Bezárva nem szolgálja se Székelyföld kultúráját, se a szárhegyieket, és különösen nem azokat a családokat, akik komoly befektetéseket tettek, remélve az idegenforgalom fejlődését” – fogalmazott közleményében a Lipyhay család. 

A gyergyószárhegyi Lázár-kastély az egyetlen várkastély Hargita megyében, az erdélyi reneszánsz építészet egyik legszebb alkotása. Korábban bezárták, mrt a másik két tulajdonos egyike beperelte a létesítményt bérlő Hargita megyei tanácsot, és olyan magas bért követelt, amelyet az önkormányzat nem tudott kifizetni. A vita kialakulása előtt a létesítmény kulturális központként működött.

Borboly: mindenki jól járt

A szárhegyiek is jól járnak, a turisták is, és Csaba testvér is jó gazdája lesz a Lázár-kastélynak – reagált az adományozás hírére Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke a Lipthay házaspár gesztusát már csak azért is örvendetesnek tartja, mert a megyei önkormányzat is nagy erőfeszítéseket tett az örökösökkel együtt azért, hogy a kastélyt ismét látogathassák a turisták, és hogy az örökösök rendezzék vitájukat a műemlék épület közjót szolgáló használata érdekében. A politikus Példának hozta fel a megyei tanács perbe lépését, a rengeteg egyeztetést ez ügyben, továbbá a megyei tanács elemzőcsoportjának jelentését .

"Fontosnak tartom, hogy továbbra is a köz érdekében használják a Lázár-kastélyt, ezt a térség jelképévé vált kincset. Mindezek megvalósítása érdekében olyan tervet dolgoztunk ki a megyei tanácsnál, amely lehetőséget nyújt a tulajdonos és a kulturális folyamatok kezelői között az együttműködésre, amely révén a kastély továbbra is fontos kulturális-turisztikai helyszín lesz. Ez a megye lakosságának érdekét szolgálja, és összekapcsolható más turisztikai célpontokkal, így a városok, köztük Csíkszereda is is nyer mindezzel" – mondta el Borboly Csaba.

Böjte májusban számol be terveiről

Böjte Csaba az MTI-nek csütörtökön elmondta, semmiképpen nem akarnak gyermekvédelmi központot berendezni a Lázár-kastélyban, hanem azt akarják, hogy a létesítmény kulturális célokat szolgáljon. Hozzátette, a pontos rendeltetésről még korai beszélni, hiszen egyeztetniük kell még a megyei és a helyi önkormányzattal. 

Az alapítvány elnöke úgy tudja, vállalkozók is érdeklődnek, hogy megvásárolják a kastély többi részét a másik két örököstől. Közölte, a megyei önkormányzattal abban állapodtak meg, hogy május elején tartanak sajtótájékoztatót, amelyen beszámolnak a konkrét tervekről. 

Az árva és nehéz sorsú gyerekek nevelésével foglalkozó alapítvány 2014-ben megkapta az erdélyi keresdi várkastély használati jogát 50 évre azzal a feltétellel, hogy rendbe teszik a leromlott állapotban lévő ingatlant. A Segesvártól 12 kilométerre levő műemléképületben akarják kialakítani az alapítvány képzési és nevelési központját.

Kapcsolódók

Kimaradt?