Biró Rozália: a Gyermek Ügyvédjének intézményére is szükség van

A Gyermek Ügyvédje intézmény létrehozásának szükségességét sürgette Biró Rozália RMDSZ-es szenátor, az emberjogi bizottság elnöke kedden egy rendezvényen a képviselőházban. A megbeszélésen elemzésre került az a törvénykezdeményezés, amely a Gyermek Ügyvédje intézményének létrehozását célozza meg önálló, független, saját költségvetéssel és szervezeti struktúrával rendelkező entitásként.

„Tekintettel azon adatokra, melyek értelmében az összlakosság egyötödét alkotó gyermekek 30 százaléka hátrányos körülmények között él, az UNICEF adatai szerint pedig százból nyolc gyermeknek kevesebb mint 15 lejből kell megélnie naponta, a kiskorúak bűnözésének növekedése 37 százalékkal nőtt meg az elmúlt három évben 2011-hez viszonyítva. Figyelembe véve, hogy hangsúlyosan megnőtt az erőszakos cselekedeteket elszenvedő kiskorúak száma is, azt bizonyítja, hogy szükség van egy olyan intézmény létrehozására, amely a gyermekek jogainak érvényesülését, védelmét és tiszteletben tartását hivatott felügyelni” – hangsúlyozta felszólalásában Biró.

Elmondta, a törvénytervezet értelmében a Gyermek Ügyvédje intézmény hatáskörébe tartozik majd a kiskorúaknak a fenntartható élethez, az egészséges és elfogadható szociális körülmények közötti fejlődéshez, illetve az oktatáshoz való jogainak védelme és érvényesítése, a gyermekek jogainak ismertetése, a visszaélések kivizsgálása, és nem utolsó sorban javaslattételek a közigazgatási intézmények részére a kiskorúak helyzetének javítása céljából.

„A törvénykezdeményezés hamarosan közvitára kerül, mely időszak alatt az RMDSZ Nőszervezetében is szakvéleményezni fogjuk, és amennyiben szükséges, ki is egészítjük a tervezetet” – nyilatkozta a szenátor.

Címlapi illusztrációnk forrása: RMDSZ Nőszervezet Facebook-oldala

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?