Háromszék kitart Antal Árpád mellett

A háromszéki RMDSZ kitart Antal Árpád mellett. Tamás Sándor, a szövetség háromszéki elnöke sajtótájékoztatón mutatott rá: Antal jelenleg is Sepsiszentgyörgy polgármestere, és azt szeretnék, hogy az idei önkormányzati választásokon ismét ő legyen az RMDSZ polgármesterjelöltje.

„Kiállunk mellette, és hiszünk abban, amit Antal Árpád képvisel. Bízunk abban, hogy minél hamarabb lezárulhat az ügy, amibe belerángatták”, nyilatkozta Tamás Sándor, aki szerint azt szeretnék, hogy Antal Árpád újra elkezdhessen dolgozni a sepsiszentgyörgyi emberekért és a székelyföldi közösségért. Mint ismert, Sepsiszentgyörgy polgármestere a korrupcióellenes ügyészség vizsgálatai miatt 60 napig nem gyakorolhatja polgármesteri tisztségét.

Tamás Sándor a sajtótájékoztatón elmondta, Háromszéken 40 magyar polgármester jelöltet indít az RMDSZ, ezek 25 százaléka új jelölt lesz. Ugyanakkor emlékeztetett, a legutóbbi választásokon is megújul a polgármesterjelöltek 25 százaléka. Az RMDSZ a háromszéki önkormányzati jelöltlistájának első húsz helyének felében is új személyeket jelölnek, tájékoztatott a szövetség területi elnöke.

Emlékeztetett, hogy az MPP-vel való megegyezés szerint három településen – Zabolán, Málnáson és Gelencén – a polgári párt polgármester jelöltjeit támogatják. Tamás Sándor szerint ezeken a településeken RMDSZ – MPP – EMNP összefogásról lehet beszélni, ugyanis a helyi néppárti tagok úgy döntöttek „felszámolják magukat” és az RMDSZ listán indulnak a választásokon.  Erre a lépésre azért volt szükség, mert az EMNP Kovászna megyei és országos vezetősége nem támogatta az összefogást. A szövetség háromszéki elnöke szerint azt sem tartják kizártnak, hogy a választási plakátokon megjelölik, hogy ki melyik szervezetet képviseli, honnan jött.

Tamás Sándor elmondta, hogy a következő időszakban végigjárják a háromszéki falvakat, falugyűléseket tartanak és ha szükséges bevonják a néppártosokat is. „A régi beidegződéseket és sérelmeket nehéz levetkőzni”, mondta Tamás Sándor, aki önkritikát gyakorolva kifejtette: „az elmúlt időszakban adtam is és kaptam is és ezen nehéz túllépni”. 

Minden ötödik jelölt fiatal

Az idei helyhatósági választásokon induló polgármesterjelöltek 20 százaléka fiatal, emellett 70-100 fiatal tanácsos bejutására is számítanak – áll a Háromszéki Ifjúsági Tanács közleményében. Tamás Sándor megyei tanácselnök úgy véli, a mai fiatalok ellenszélben edződnek, érzik, hogy most milyen átláthatósággal, komolysággal kell dolgozni, tudják, most lehet cselekedni és most van értelme bátornak lenni. A következő mandátum arról szól, hogy az új nemzedéket megerősítsék.

Grüman Róbert, a Háromszéki RMDSZ ügyvezető elnöke szerint a szövetség felismerte, hogy a fiataloknak helye van az önkormányzatokban. Olteán Csongor, a HÁRIT elnöke elmondta, a polgármesterek egyre nyitottabbak arra, hogy fiatalok jussanak mandátumhoz a helyi tanácsokban, a későbbiekben pedig falumenedzseri állásra.

Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke ennek kiértékeléseként elmondta: „Meglepő, hogy a fiatalokat nagymértékben érdekli az önkormányzati munka. Eddig országszerte 351 magyar képviselője volt a MIÉRT-nek, célunk pedig, hogy 500 önkormányzati képviselő legyen június 5. után. A területi ifjúsági szervezetek is az érték és munka alapján kell eldöntsék, hogy kik képviselhetik érdekeiket. Fiataljaink fel vannak készülve az önkormányzati munkára.”

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?