Az aradi magyarság az egyértelmű nyertese a Péccsel létrejött együttműködésnek

Az aradi magyarság egyértelmű nyertese, a két város pedig egyformán haszonélvezője annak a kulturális együttműködésnek, amely Arad és Pécs között köttetett – értékelte Bognár Levente RMDSZ-es alpolgármester azután, hogy kedden a helyhatóság képviseletében aláírta a baranyai testvérvárossal az idei évre szóló megállapodást.

A házigazdák részéről Páva Zsolt polgármester szignálta a konkrét programokról szóló tervezetet.

Bognár Levente hangsúlyozta, hogy Arad és Pécs testvérvárosi viszonyában kiemelt helyet foglalnak el a magyar–magyar kapcsolatok, ami nemcsak az anyaországi kulturális rendezvények „házhoz szállításában” nyilvánul meg, hanem a pécsi és az aradi magyar kulturális és civil szervezetek, iskolák, színházak közti konkrét együttműködésekben is.

Az alpolgármester szerint az elmúlt 13 év során a két önkormányzat jó kapcsolata a kovászát jelentette az aradi és pécsi közművelődési intézmények, színházak, könyvtárak, múzeumok és iskolák közötti gyümölcsöző együttműködéseknek.

A csereprogramok március 5-én az aradi román színház pécsi vendégjátékával kezdődnek, amelyet a Pécsi Nemzeti Színház – szokás szerint – nyáron viszonoz. Emellett más hagyományos rendezvényeket is megtartanak, a városnapokon való kölcsönös részvétel is bevett szokás. Pécs Napját idén augusztus 18-án tartják meg Aradon képzőművészeti kiállítással, hangversennyel, hagyományos termékek vásárával és könnyűzenei koncerttel egybekötve, míg Arad szeptember 19-én mutatja be kulturális kínálatát a baranyai megyeszékhelyen – sorolta az aradi elöljáró.

Arad és Pécs 2003-ban kötött partnervárosi egyezményt, amit 2008-ban testvérvárosi rangra emeltek. 2010-ben Pécs elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet, így Aradnak is sokat átadott a kulturális projektek és programok lebonyolítása terén szerzett tapasztalataiból.

Kimaradt?