Tizenöt év után derült fény a székelyföldi baltás gyilkosságra

Tizenöt évvel ezelőtt elkövetett gyilkosságra derült fény a Hargita megyei Nagygalambfalván. Egy helybéli asszony megölte a férjét, a holttestet pedig egy meszesgödörbe dobta.

A Hargita megyei rendőrség hétfőn számolt be a  bűncselekményről. E szerint február 9-én jelentkezett egy újszékelyi nő a székelyudvarhelyi rendőrségen, aki elpanaszolta, hogy édesapja, B. D. már tizenöt éve, 2001-ben eltűnt a nagygalambfalvi otthonából, azóta senki nem látta. Magyarázatot nem adott arra, hogy miért ilyen későn jelezte apja eltűnését.

A bűnüldöző szervek néhány napos vizsgálódás után kiderítették, hogy a férfi gyilkosság áldozata lett. A rendőröknek a történteket is sikerült rekonstruálni. E szerint B. D. 2001. január elsején összeveszett a feleségével. A vita elfajult, az asszony baltát ragadott, és agyonütötte a férjét, a holttestet pedig bedobta a kertben lévő meszesgödörbe.

A megölt férfi földi maradványait pénteken találták meg a Nagygalambfalván helyszínelő rendőrök és gyilkossági szakértők. A törvényszéki orvostani jelentés szerint halála erőszakos volt: koponyáját szétroncsolták egy éles tárggyal, feltételezhetően fejszével vagy baltával.

Újabb csavart jelentetett ebben a krimibe illő történetben, hogy a gyilkosság elkövetője, vagyis a megözvegyült asszony hét évvel később, 2008 októberében meghalt. A rendőrségi közleményből kiderül, hogy a házaspár lánya tudhatott a gyilkosságról, mégsem jelentette a hatóságoknak. A nőt bűncselekmény elhallgatásával gyanúsítják.  Az egyébként a közleményből már nem derül ki, hogy B. D. eltűnése miért nem volt gyanús a nagygalambfalviaknak.

FRISSÍTÉS: Egy olvasónk jelezte, hogy a férfi eltűnését természetesen a nagygalambfalviak is észlelték. Anyja és lánya azt mondta az érdeklődőknek, hogy a családfő külföldre ment dolgozni, és nem tudnak semmit róla.

Kimaradt?