A székely mártírok emléke előtt tisztelgett a haditengerészet és a hegyivadász-alakulat

A Román Haditengerészet koszorút helyezett el a térségi hegyivadász-alakulattal együtt szerdán, február 24-én a madéfalvi Siculicidium emlékműnél, tisztelegve a székely mártírok előtt.

Constantin Ciorobea ellentengernagy, a haditengerészet vezérkari helyettese elmondta: az emlékmű az akaraterőt, kitartást és szilárdságot jelképezi, amellyel az itt élők őrizték és védték értékeiket, kultúrájukat a császári erők ellen, ami példaértékű minden nemzet számára. Az ellentengernagy ugyanakkor beszámolt arról a vendégszeretetről, amelyet turistaként tapasztalt a környéken pár évvel ezelőtt egy tíznapos kirándulása során, elmondása szerint részben ennek köszönhetően is döntöttek úgy, hogy megyénkben is népszerűsítik a tengerészetet.

A házigazda Madéfalva kürtőskaláccsal és a helyi néptánccsoport műsorával várta a vendégeket. Szentes Csaba polgármester a község rövid, átfogó történetét ismertette, bemutatva egyben Székelyföldet is a rangos vendégeknek. A tengerészeti küldöttség vezetője megköszönte a szíves fogadtatást és azt, hogy megismerhetik a térség kultúráját, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy jó kapcsolatokat ápolhatnak a jövőben.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke beszédében kiemelte, közös történelmünk van, békés együttélésben oda kell figyelnünk és tisztelettel kell lennünk egymás iránt, hiszen az egyetlen cél, hogy gyerekeink jól érezzék magukat ebben a környezetben.

„A haditengerészet és a hegyivadász-alakulat gesztusa példaértékű, hiszen román állami intézmény tiszteleg a székelyek emléke előtt” – hangsúlyozta a megyeelnök.

 

Kimaradt?