Le kell venni Korondon is a Községháza feliratot

Két hete van a korondi polgármesteri hivatalnak arra, hogy megfellebbezze azt az alapfokú ítéletet, amely arra kötelezi a Hargita megyei falu előljáróságát, hogy vegye le a Községháza feliratot az intézmény épületének homlokzatáról. 

A pert az a Dan Tanasă indította, aki Csíkkozmás és Mádéfalva esetében is a magyar nyelvű felirat levételét kérte. 

Az alapfokú ítéletet a kiközléstől számított tizenöt napon belül lehet megtámadni, a fellebbezést a Hargita Megyei Törvényszéken kell iktatni – mondta el a Székelyhonnak Katona Mihály, a település polgármestere. Hozzátette: egyelőre még nem kapták meg a hivatalos értesítést, arról csak hallomásból tud.

A 2010-ben átadott hivatali épületre 2011-ben került fel a magyar Községháza felirat és a község címere. Ezek kerámiarészét Páll Domokos helybéli keramikus tervezte és készítette el. „Természetesen románul is fel van tüntetve az intézmény neve, Tanasăt is vendégül látnánk, hogy megbizonyosodjon róla, megfelelő helyen van a felirat. Azonban úgy tűnik, elhatározta, hogy megóv minket a saját névhasználattól. Kíváncsi vagyok, milyen nyelvészi képzéssel tudná alátámasztani igazát. Ha pedig a törvény alapján egy egyszerű feliratban veszélyt tud felfedezni, akkor valami baj van azzal a törvénnyel” – fogalmazott Katona. Hozzátette, ha ki kell cserélniük a megnevezést, valószínűleg ugyanazt a mestert kérik fel az előírásoknak megfelelő új felirat megtervezésére.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?