Veszélybe került Antal Árpád polgármester újrázása Sepsiszentgyörgyön

„Erősnek érzem magam, mert ha az ügyészséget az igazság érdekli, nyugodtan aludhatok” – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Sepsiszentgyörgy hivatala gyakorlásától eltiltott polgármestere az ellene indult bűnvádi eljárásról. Antal Árpád elmondta, ha bírósági felügyeletét április 17. után is meghosszabbítják, nem indulhat a helyhatósági választásokon.

Nem merült fel korrupciós vád senki ellen a városházáról, ez kiderül a korrupcióellenes ügyészség (DNA) közleményéből is – jelentette ki az ellene indult bűnvádi eljárásról tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, akit hatvan napra eltiltottak hivatala gyakorlásától.

A bűnvádi eljárás előzményeiről az elöljáró elmondta: a polgármesteri hivatal 12 millió eurós kölcsönt vett fel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) közberuházásokra. Az összeg felét hívták le, és teljes mértékben rendeltetésszerűen használták fel – jelentette ki a DNA vádjait kommentálva.

Megerősítette, hogy az EBRD is megállapította korábban az összegek elköltésének szabályszerűségét. „Az EBRD a hazai bankoktól eltérően működik. Egyetlen centet sem tudtunk elkölteni úgy, hogy a hitelező ne bólintson rá. A hitelező is közölte már, hogy rendeltetésszerűen költöttük el a pénzt. Furcsa, hogy ezt egyesek nem értik meg” – magyarázta Antal Árpád.

Sok pénzt veszít a város

A politikus emlékeztetett arra, hogy a sepsiszentgyörgyi volt az első önkormányzat Romániában, amely ilyen jellegű hitelszerződést kötött az EBRD-vel. A háromszéki megyeszékhely után közvetlenül Nagyszeben is kötött egy hasonló szerződést a pénzintézettel. „Ezt az új szerződésmodellt, amit Romániában elsőként az EBRD vezetett be, nem értette meg a Számvevőszék” – jegyezte meg. Hozzátette, mindezt szerda esti bukaresti kihallgatásán az ügyészeknek is elmondta.

Antal közölte: a hitelnek csak a felét hívták le, a többit már nem is tudják lehívni, és ebből a város veszít, mert fontos beruházásokat terveztek az összegből. „A város érdekeit tartottuk szem előtt. Biztosak voltunk abban, hogy jót fogunk tenni a szerződéssel, és azzal, hogy úttörők leszünk az országban, mások is minőségibb munkát fognak végezni” – jelentette ki.

Családi fotókat is elvihettek

A bukaresti ügyészek sepsiszentgyörgyi „kiszállásáról” Antal Árpád elmondta: valamikor szerda reggel végeztek házkutatást a lakásán és a polgármesteri hivatalban. A házkutatások civilizáltan zajlottak le mindkét helyszínen a polgármester és ügyvédje jelenlétében. Antal Árpádnak az autójából egy mappát vittek el az ügyészek, amit egy múlt héten tartott bukaresti minisztériumi találkozón kapott, illetve egy számítógépes adathordozót, amelyen valószínűleg családi fotók vannak.

A városházáról iratokat és számítógépet vittek el. Munkájukkal este végeztek, de Antal Árpád egy részükkel már fél 3-kor Bukarestbe ment. A kihallgatás a DNA székházában zajlott, az ügyvéd jelenlétében. A polgármester éjjel 1-kor szabadult, és hajnali 4 körül ért haza.

Odaadást kért a munkatársaktól

Antal Árpád sajtótájékoztatóján megköszönte azt a támogatást, amit az elmúlt másfél nap alatt érzett a sepsiszentgyörgyiek és mások részéről. Mint mondta, hálás azoknak, akik imádkoztak érte és aggódó üzeneteket küldtek. Arról biztosított mindenkit, hogy számíthatnak rá a következőkben is, függetlenül attól, hogy mi fog történni vele.

A hivatala gyakorlásától eltiltott polgármester közölte: a következő minimum hatvan napra nem lesz lehetősége kapcsolatot tartani a munkatársakkal. „Tudom, hogy ezek nehéz pillanatok. Bízom a munkatársaimban, tudom, hogy tisztességes emberek. Arra kérem őket, hogy kétszer olyan odaadással dolgozzanak, mint ahogy tették az elmúl években. A sepsiszentgyörgyi embereknek szüksége van az önkormányzat munkájára, az élet megy tovább, nem szabad elbizonytalanodni” – fogalmazott a politikus.

Fizetés nélküli szabadságra megy

A következő időszakról Antal Árpád elmondta: április 17-ig nem gyakorolhatja polgármesteri teendőit, nem hagyhatja el az országot, nem találkozhat a munkatársaival és azoknak a cégeknek a képviselőivel, akik szintén érintettek az eljárásban. Hozzátette: péntektől fizetés nélküli szabadságot vett ki, mert nem tartja tisztességesnek, hogy bért kapjon, amíg nem dolgozik.

A Maszol felvetésére, miszerint sokan gondolják úgy, hogy a csíkszeredai és a gyergyószentmiklósi polgármester elleni bűnvádi eljárás után nem véletlen, ami Sepsiszentgyörgyön történt, Antal Árpád kijelentette: „jól gondolják, akik így gondolják”. Magyarázatképp elmondta: ha április 17-e után is meghosszabbítják a bírósági felügyelet, akkor ellehetetlenítették az indulását a választásokon. A további közéleti szerepvállalásáról azonban csak a későbbiekben dönt – tette hozzá.

Újságírói kérdésre elmondta azt is: az ügyészektől tudja, hogy a Számvevőszék feljelentése nyomán indult ellene. Ezzel azokra a sajtóinformációkra reagált, amelyek szerit a Számvevőszék nem tett ellene feljelentést.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?