Befutó helyekről tárgyal a MIÉRT a területi RMDSZ-elnökökkel

A Magyar Ifjúsági Értekezlet minél több jelöltjét szeretné befutó helyen látni a helyhatósági választásokon, és ennek érdekében tárgyalásokat folytat a területi RMDSZ-elnökökkel.

Erről Antal Lóránt, a MIÉRT országos elnöke számolt be csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján, amelyen részt vett Birtalan István, a Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács elnöke és Kovács Levente, a Maros megyei RMDSZ ügyvezető elnöke is. Az ifjúsági vezetők tevékenységeiket, illetve a hamarosan sorra kerülő rendezvényeiket, a helyhatósági és parlamenti választásokra való felkészülésüket ismertették.

A MIÉRT-tagszervezetek látogatását még 2015. novemberében elkezdték – mondta Antal Lóránt. Tájékoztatása szerint az ifjúsági szervezetek mellett a területi RMDSZ-elnökökkel is találkoznak, átbeszélik a problémákat, tárgyalnak arról, hogy a helyhatósági és parlamenti választásokon az ifjúság is megfelelő arányban képviseltethesse magát.

A legutóbbi, újratrevezés jelszava alatt szervezett RMDSZ-kongresszus egyik témája éppen az volt, hogy a fiataloknak is kiemelt fontosságot kell tulajdonítani, lehetőséget kell biztosítani számukra, hogy a helyhatósági választásokon is érvényesüljenek, bejutó helyekre kerüljenek a listákon. Az újratervezés a MIÉRT számára a nyitást jelenti, a lehetőséget a felelősségvállalásra – hangsúlyozta Antal, hozzátéve, hogy a fiatalok a mindekori tisztségviselői pozíciók 15 százalékra tarthatnak igényt.

Maros megyében 33 tagszervezete volt eddig a MIÉRT-nek, ez most újabb kettővel bővült, nemrég megalakult Bándon, illetve Jobbágytelkén is – ismertette Kovács Levente. A 2016-os év nagyon fontos, hiszen lehetőség előtt állnak a fiatalok is, hogy szerepet vállaljanak a közéletben.  A Magyar Ifjúsági Egyeztető Tanács fontosnak tartja azt, hogy a fiatalok helyzetbe kerüljenek, támogatja a helyhatósági választásokon, hogy felelősséget vállalhassanak a közügyek iránt.  

A programokról szólva megemlítették a Kocsmakvíz nevű vetélkedőt, amelyet jövő héten Marosvásárhelyen szerveznek, majd az agrárakadémiát, ahol mezőgazdasági kérdésekről esik szó, május 1-én ifjúsági majálist terveznek, március 4-én országos beszámolóra kerül sor.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?