Az ifjúsági törvény módosítására vonatkozó javaslatokat nyújtott be a MIÉRT

Módosítási javaslatokat terjesztett elő a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) azon az ülésen, amit az Ifjúsági- és Sportminisztérium szerdán tartott Bukarestben az ifjúsági törvény, illetve a fiatalokra vonatkozó jogi szabályozások megvitatásának céljából.

Ilyen a 17. cikkelyrevonatkozó javaslat, ami adócsökkentések által arra ösztönözné a fiatalokat, hogyvállalkozásba kezdjenek. A javasolt cikkely értelmében a középfokú végzettséggelrendelkező fiatalok, akik céget alapítanak, egy évig adócsökkentésben részesülnének. Atörvénycikkely kiegészítéseként javaslat született a fiatal anyák támogatására is, miszerint azállam részmunkaidős munkahelyek megteremtésével támogathatná őket.

Egy másik javaslat szintén a 17. cikkelyhez kapcsolódik, amely alapján azok a munkáltatók,akik munkatapasztalattal még nem rendelkező fiatalokat alkalmaznak adócsökkentésbenrészesülnének, ezzel is serkentve a fiatalok elhelyezkedési lehetőségeit a munkapiacon. Amódosítási javaslatok között diszkriminációellenes jogszabályjavaslatok is születtek, a MIÉRTtöbb kisebbségeket érintő javaslatot is megfogalmazott.

A szervezet javasolta továbbá a szakoktatás kiemelt fontossággal való kezelését, mindeztúgy, hogy a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő szakoktatást támogassák.

Az ifjúsági törvény módosítási javaslatait ezután a kormány fogja a Parlament elé terjeszteni.A Parlament mindkét házának meg kell szavaznia a módosítási javaslatokat ahhoz, hogy atörvény événybe lépjen.

Lehetőség a fiataloknak

„2016 a választások éve lesz. Ritka lehetőség ez a fiataloknak arra, hogy hozzájáruljanak a politikai viszonyok kialakításához, mi több, a fiatalok közül is dönteshozók kerülhetnek ki. Ilyen és ehhez hasonló törvénymódosításokon keresztül tudunk konkrét és kézzelfogható intézkedéseket életbe léptetni, amiken keresztül segíteni tudjuk a fiatalokat az itthonmaradásban.”- nyilatkozta Antal Lóránt a MIÉRT elnöke.

„A román kollégák is felkészülten jöttek a megbeszélésre, az ülés alatt érzékelhető volt, hogy valós a nyitás a fiatalok ötletei és elképzelései felé. Úgy tűnik ezúttal tényleg lehetőség van arra, hogy ügyeinket befolyásoljuk.”- számolt be a szerdai ülésről Olteán Csongor, a HÁRIT elnöke, aki a delegáció vezetője volt.

Kimaradt?