Marosvásárhelyen összefogtak a fedett korcsolyapályáért

Újságírók, egykori jégkorong-játékosok, szülők és a polgármesteri hivatal képviselői találkoztak szerdán a marosvásárhelyi Ligetben, a korcsolyapálya mellett, ahol elégedetlen szülők a fedett korcsolyapálya egyre inkább halasztódó befejezését kifogásolták.

Három hónapon keresztül, hétfő és szerda délutánonként, illetve szombat és vasárnap délelőtt járnak a marosvásárhelyi jégkorongozó gyerekek a ligeti műkorcsolyapályára edzésre. Ám az korántsem elegendő, hiszen esik az eső, a hőmérséklet felmelegedett, a faleveleket a szél befújja a pályára, a jég olvadozik – ismertette az éppen akkori helyzetet Csata Éva, két hokizó kisgyerek édesanyja, rámutatva arra is, hogy eközben száz méterrel tovább, ugyancsak a Ligetben áll és romlik az állapota a tizenegy éve épülő multifunkcionális fedett korcsolyapálya. Tavasztól késő őszig a gyerekek bent a teremben edzenek görkorcsolyával a betonon, fejlámpákkal, ugyanis bent nincs világítás és még a szülők költségére sem lehetett azt megoldani.

A Maros Jégkorong Klubot hét éve jegyezték be, elnöknek Pokorny Lászlót, egykori jégkorongozót választották, mellette, a vezetőségben olyan további jeles jégkorongozók szerepelnek, többszörös válogatottak, mint Bíró Antal, Takács Lajos, Vákár Tamás, Tóth Ernő, Nagy Árpád edző, Soós János, Bálint Andor, Vargha Ferenc.

Pokorny a Maszol érdeklődésére elmondta, együtt felkarolták az újjáélesztett marosvásárhelyi jégkorongot, tucatnyi átiratot, kérelmet fogalmaztak és küldtek a mindenkori sporttárca vezetőjének, sürgették a fedett pálya befejezését, – többnyire válasz nélkül maradtak, a megoldás továbbra is várat magára, sokszor elhangzott a politikusok részéről, hogy decemberre meglesz, de egyik december követte a másikat, anélkül, hogy valami történt volna. A sportkomplexumra 31 millió lejt költöttek, szükség volna még 3 millióra, hogy befejezzék. A legutóbbi átirat óta eltelt harminc nap, válasz nem érkezett arra sem, erre a szülők az online petícióval próbálják felkelteni a figyelmet – magyarázta Pokorny.

„Nem tüntetést akarunk, hanem a figyelmet felhívni arra, ami történik” – mondta érdeklődésünkre Csata Éva, aki két gyerekét kísérte, mint mindig az edzésre és mutatta meg, milyen a jég, milyen körülmények között készülnek a hamarosan Csíkkarcfalván sorra kerülő bajnokságra.

Az eseményen Claudiu Maior alpolgármester is részt vett, aki támogatásáról biztosította a hokicsapatot. Elmondta: a polgármesteri hivatal is többször sürgette az építmény befejezését, illetve kérte, hogy azt a sportminisztérium tulajdonából helyezzék a város tulajdonába, ami nem történt meg.

A korábban szabadtéri pályaként működő korcsolyapályát 2005-ben újították fel. Borbély László fejlesztési miniszterségi mandátuma alatt láttak hozzá a befedéséhez. Egy olyan multifunkcionális sportcentrumot terveztek létrehozni, amely európai viszonylatban is a legmodernebbnek számított volna, ha elkészül. A kormányváltást követően a munkálatok, finanszírozás hiányában leálltak. 

Kapcsolódók

Kimaradt?