Egyszerűsítik az adóbefizetést Sepsiszentgyörgyön

Akinek nem sürgős, még ne fizesse be a helyi adóját Sepsiszentgyörgyön, mivel február közepétől leegyszerűsödik az eljárás, hívja fel a figyelmet Sztakics Éva. Sepsiszentgyörgy alpolgármestere hétfőn mutatott rá, hogy felfordulást és bosszúságot okoz a helyi adóhivatalban az új adótörvénykönyv alkalmazása.

A törvényalkotók késve, januárban hozták nyilvánosságra az alkalmazási módszertant, amelyet több alkalommal is módosítottak, így sem az adóhivatalok sem az adófizetők nem tudták pontosan milyen iratokat kell bemutatni az adófizetéskor. Ráadásul hatalmas sorok is kialakultak, mivel sokan igyekeznek az év első három hónapjában befizetni egész évi ingatlan és terület adójukat, hogy tíz százalékos kedvezményben részesüljenek.

Az elmúlt időszakban naponta akár ezren is megfordulnak a sepsiszentgyörgyi önkormányzat adóhivatalában, de Sztakics Éva alpolgármester azt tanácsoljak, akinek nem sürgős, várjon legalább február közepéig az adóbefizetéssel, arra letisztul a szabályzat, és még mindig marad másfél hónap, hogy igénybe vegyék a március végéig érvényes 10 százalékos kedvezményt.

Sztakics szerint elsősorban a tömbházak alatti területek utáni adózás okozott fejtörést, mostanra leegyszerűsödött a folyamat, nem lesz szükség a telekkönyvi kivonatra, mivel az adóhivatal alkalmazottai kidolgoztak egy képletet,  ezt beillesztik a számítógépes programba, így automatikusan kiszámolják az adót. Ez a számítógépes program viszont csak február közepétől kezd működni, mutatott rá az alpolgármester.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat adóhivatalának vezetője, Józsa Emese szerint a másik probléma az, hogy idéntől nem tulajdonosi viszony, hanem a rendeltetés alapján kell ingatlanadót fizetni. Időközben viszont tisztázódott a magánszemélyek tulajdonú ingatlanba bejegyzett cégek adózása. Ez szerint, akinek lakása magántulajdonban van és oda nincs bejegyezve vállalkozás, az semmilyen papírt nem kell bemutasson és nyilatkozatot sem kell tegyen adófizetéskor.

Azon személyek, akiknek lakásába cég vagy egyéni vállalkozás (PFA) van bejegyezve, de nem zajlik ott gazdasági tevékenység, saját felelősségű nyilatkozatot kell tegyen, de nem kell adótöbbletet fizessen. Magasabb adó azokat terheli, akiknek lakásában cég vagy egyéni vállalkozás van bejegyezve, és ott gazdasági tevékenység is zajlik, ez esetben hivatalosan fel is kell értékeltetni a lakást, amely Háromszéken 400-500 lejbe kerül.

Kapcsolódók

Kimaradt?