Átlagban kéthetente történnek autóbusz-balesetek Romániában

A múlt hét végi, 5 halálos áldozattal és 28 személy megsérülésével járó ploiești-i közúti tragédia a huszonhatodik autóbusz-baleset volt egy év leforgása alatt Romániában. Ez is volt a legsúlyosabb.

Mint korábban beszámoltunk róla, jelenleg ügyészség vizsgálja a Ploiești körgyűrűjén múlt héten történt autóbusz-balesetet. A negyven utast szállító jármű egy teherautóba ütközött hátulról. Mivel a helyszínen féknyomokat nem találtak, a feltételezések szerint a buszvezető vagy elaludt, vagy motorhiba történt. A baleset nyomán öten veszítették életüket, 28 személy – közöttük négy gyermek – megsebesült.

A mikrobuszok is gyakran baleseteznek

Az utasszállító buszok és kisbuszok igen gyakran okoznak balesetet Romániában. Csupán a 2015-2016 közötti időszakban huszonhat ilyen baleset történt.

2015. január 22-én három személy sérült meg – közöttük egy állapotos asszony – miután Temesvukovár és Nagykövéres között mikrobuszukat elsodorta a Temesár-Marosvásárhely gyorsvonat.

Négy nappal később egy gépkocsi és egy utasokkal teli mikrobusz ütközött Konstancán. A mikrobusz az ütközéstől egy oszlopnak csapódott: 21 utast szállítottak a megyei sürgősségi kórházba.

Március 12-én az Agighiol és Tulcea közötti rendes buszjárat az országútról letérve egy fának ütközött. Hét ember szorult ez alkalommal kórházi kezelésre.

Március 18-án egy gépkocsi vezetője sérült meg súlyosan, miután összeütközött egy négy személyt szállító mikrobusszal, amely a Buzău megyei Florica településre tartott.

Nem egészen egy hónap múlva, április 13-án egy személygépkocsi vezetője rosszul lett és Vaslui megyében járművével belerohant a Iaşi-Negreşti vonalon közlekedő mikrobuszba. A személygépkocsi vezetője és a mikrobusz három utasa a Vaslui megyei baleseti kórházba került.

Családi tragédia

Tizenhárom nap múltán, április 26-án az ismert divattervező, Semida Sărmăsag, a férje és nagyobbik gyermeke szörnyethalt azt követően, hogy járműve összeütközött egy mikrobusszal. A család második gyermekét súlyos állapotban szállították kórházba.

Május 14-én baleset történt a Hunyad megyei Zám övezetében, miután egy személygépkocsi vezetője elaludt a volánnál. Járműve összeütközött egy kamionnal és egy mikrobusszal. Az ütközés nyomán csak a személygépkocsi vezetője sérült meg és szorult kórházi ellátásra.

Egy napra rá Máramaros megyében történt súlyos baleset. Egy szabálytalanul előző mikrobusz egy szembejövő személygépkocsit elkerülve kamionnal ütközött. Az öt sebesült – közöttük két súlyosan sérült – a máramarosszigeti kórházban létesült ellátásban.

Május 25-én egy mikrobusz hét utasa sérült meg könnyebben a Fehér megyei Ompolypolyánán, miután járművük traktorral ütközött.

Ugyancsak május végén, 30-án a Prahova megyei Cioceni mellett egy 15 utast szállító mikrobusz, amely nem tartotta be a követési távolságot, beleszaladt egy teherutóba, amelyen három személy utazott. Nyolc személy sebesült meg.

Augusztus 19-én három halottat követelt egy újabb baleset, amikor is a Brăila megyei Baldovineşti övezetében egy autóbusz 37 utassal – 35 moldovai turistával és két török sofőrrel – a nedves országúton túl nagy sebességgel haladva egy kanyarban felborult.

Augusztus 27-én újabb súlyos baleset történt a Slatina-Craiova országúton, a Balş közelében lévő Bobiceşti-en. Egy mikrobusz személygépkocsival ütközött. Egy személy életét veszítette, 14 utas megsebesült.

Halottak, sebesültek, amputált végtagok

Az október 8-án a Fălticeni-ből a Sasca Mică-i neuropszichiátriai központba tartó mikrobusz Gura Humorului közelében szalad bele egy cementszállító járműbe. Három utas súlyosan, kettő könnyebben megsérült.

Három nappal későbben három halottat és hét sebesültet követelt az Argeş megyei Băiculeşti közelében történt baleset, amikor is egy mikrobusz felborult.

November 15-én megint csak súlyos baleset történt. Egy farönkkel megrakódott kamion tărgoviştei sportolókat szállító mikrobusszal ütközött Râmnicu Sărat előtt. A szomorú mérleg: három halott és 13 kórházi ápolásra szoruló sebesült.

Két napra rá a Prahova megyei Băicoi városa közelében egy mikrobusz kamionnal ütközött. A baleset halálos áldozatot nem követelt, a kórházba szállított 19 sebesült közül viszont öt súlyosan megsérült, közülük kettő amputálásra szorult. Hét további sérültet a helyszínen láttak el, ők elutasították a kórházi kezelést.

November 22-én hét személy sérült meg akkor, amikor egy utasszállító autóbusz felborult Herkulesfürdő közelében.

November 28-án két személy került kórházba. Ekkor egy nagy sebességgel közlekedő, 12 személyt szállító utasszállító autóbusz borult fel a Suceava megyei Clit helység mellett egy kanyarban.

Kocsiba fúródó korlát

November 30-án egy 19 és egy 16 éves testvérpár valamint az őket kísérő orvos asszisztens veszítette életét Bacăuban, amikor az őket szállító mikrobusz autóbusszal ütközött. A mikrobusz negyedik utasa valamint a sofőr csak könnyebb sérülést szenvedett.

December 10-én egy személy könnyebben sérült meg abban a konstancai láncbalesetben, amelyet egy fél nélkül maradt mikrobusz okozott. A láncbalesetben további három személygépkocsi rongálódott meg. Az egyetlen sérült a mikrobusz vezetője volt.

December 19-én két buszbaleset is történt. A Szatmár megyei Mezőpetri és Nagykároly között egy négy személyt szállító mikrobusz vezetője elaludt, a jármű egy útszéli fába szaladt. Két személy meghalt, kettő megsebesült. Ugyanakkor Arad és Temesvár között egy bolgár turistát szállító mikrobusz utasai közül 11sérült meg, miután járművük kamionnak ütközött.

December 21-én a Moldovai Köztársaság hat állampolgárra sebesült meg a Buzău megyei Râmnicu Sărat mellett, azt követően, hogy mikrobuszuk sofőrje egy enyhe kanyarban elveszítette uralmát a volán fölött, a jármű letért az országútról és egy fának ütközött. Hat személy sérült meg.

Egy napra rá a Szeben megyei Nagyapold térségében kamion sodort el egy mikrobuszt. A baleset három halottat és három sebesültet követelt.

2016. január 10-én Brăilában egy férfi halt meg és három személy sebesült meg, amikor 12 személyt szállító mikrobuszuk a villamosvonalakat védő korlátnak ütközött. Egy korlát a kocsiba fúródott és az nyársalta fel az egyetlen halálos áldozatot. A mikrobusz az Otopeni repülőtérről szállított utasokat Galacba.

Február legelső napján három iskolás sérült meg Kolozs megyében az iskolabuszban, amely autóbusszal ütközött.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?