Közel 640 radar méri az autók sebességét a romániai közutakon

Jelenleg az országban összesen 639 hordozható sebességmérővel vadásznak a gyorshajtókra a közlekedési rendőrök a közutakon – írja a jurnalul.ro.

Ismert, hogy a fixen telepített radarokat már korábban felszámolták Romániában. A legutolsó ilyen készüléket tavaly szerelték le a DN1-es jelzésű országút mellől. Azóta a rendőrök csak autóból, hordozható műszerrel ellenőrzik az autók sebességét.

A 639 sebességmérőből átlagosan 14 jut megyénként a rendőr-felügyelőségeknek, a fővárosi rendőrség 36, az autópálya-rendőrség 24 műszert használ. Rendszerint nem túl feltűnő helyen leparkolt járművekből lesik a forgalmat.

Az egyik rendőr szakszervezet a Pro Lex a múlt év végén kérte a belügyminisztert, szűntesse meg ezt a gyakorlatot. Vagyis azt, hogy a sebességmérő közlekedési rendőrök lesben állnak, és lecsapnak a gyorshajtó autósokra. Ez a szakszervezet szerint rossz fényt vet a rendőrségre.

A Pro Lex elnöke, Vasile Lincu azt is hangsúlyozta, volt rá példa, hogy ez a módszer balesethez vezetett. Különösen a kezdő sofőrök ugyanis hajlamosak hirtelen fékezni, ha hirtelen észlelik a radarozó rendőrautót. Ezért a szakszervezet azt kéri, hogy a sebességmérő rendőrök posztoljanak jól látható helyen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?