Betiltanák a radarjelzőket a romániai közutakon

Betiltaná a radarjelzők használatát a romániai közutakon egy decemberben benyújtott törvénytervezet, amelyet a tavaszi ülésszakban tárgyal a parlament – számoltak be a hírtelevíziók.

A jelenlegi román KRESZ csak a traffipaxokat blokkoló műszerek használatát tiltja a romániai sofőrök számára. Európa több országban, így Ausztriában, Franciaországban, Svájcban és Németországban a radarjelzőket is kitiltották már a gépkocsikból.

A tervezet szövege szerint a romániai közutakon a gépjárművezetőknek „tilos olyan készülékeket használniuk, amelyek észlelik a sebességmérő műszerek jeleit, vagy pedig zavarják ezekeknek a műszereknek a működését”. Az előírás megszegése kihágásnak számít, amit 945 és 2100 lej között büntetnek.

Az előterjesztők indoklása szerint a készülék hozzájárul az autóbalesetekhez, mert segítségével a sofőrök büntetlenül meghaladják a megengedett legnagyobb sebességet. Romániában meglehetősen elterjedt a radarjelzők használata. A készülékek ára 250 lej és 5000 lej között váltakozik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?