Sírva fakadt a bíróságon a hírhedt börtönparancsnok

Sírva fakadt a legfelsőbb bíróság előtt Alexandru Vișinescu, Románia egyik leghírhedtebb börtönének egykori parancsnoka szerdán.

Râmnicu Sărat-i börtön volt parancsnokát a bukaresti ítélőtábla tavaly nyáron 20 év börtönre ítélte emberiesség elleni bűntett miatt, Vișinescu fellebbezett az ítélet ellen, így került ügye a legfelsőbb bíróságra. A táblabíróság indoklása itt olvasható

Râmnicu Sărat börtönében legkevesebb 14-en haltak meg 1956 és 1963 között, amikor a vádlott, Vișinescu volt a parancsnok. A rabokat elviselhetetlen körülmények között, gyakran magánzárkákban tartották, hidegben és kevés élelemmel. Fenyítésük módjáról még nem történt meg a teljes tényfeltárás.

Alexandru Vișinescu nem akart vallomást tenni szerdán a bíróság előtt, arra hivatkozott, hogy egészségi problémái vannak. Ügyvédje kérte, hogy rendeljenek el újabb pszichiátriai szakvizsgálatot, a bíróság viszont visszautasította ezt. Ezt követően viszont a vádlott kifakadt, és sírva közölte, hagyják őt meghalni. „Szolga voltam, amíg katona nem lettem” - mondta könnyes szemmel.

Elmondta, a titkosszolgálat nélkül nem kezdtek semmit egyetlen fogollyal sem a börtönben, például senkit sem hantolhattak el, amíg meg nem érkezett a szekuritáté. A bíróság azon kérdésére, miért haltak meg a börtönben emberek, Vișinescu annyit felelt, hogy az öregség miatt.

Alexandru Vișinescu egyébként ügyének tárgyalása során következetesen kitért az újságírók kérdései elől. A börtön áldozatainak hozzátartozói részletes és pontos információkat követelnek azzal kapcsolatban, hogy mi történt a rettegett falak mögött.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?