Menekültek érkeznének Erdődre, lázadoznak a kisváros lakói

Tasnád után újabb Szatmár megyei településen, Erdődön létesülne menekülteket befogadó központ. A kisváros lakói petícióban tiltakoznak a prefektusnál.

Feszült hangulatú lakossági fórumot tartottak kedd este a Szatmár megyei Erdőd művelődési házában a polgármester részvételével. A helyiek lázadoztak az ellen, hogy menekültek érkezzenek a kisvároshoz tartozó Nagymadarászra – számolt be a voceatransilvaniei.ro.

A portál szerint a faluban lévő árvaházat alakítanák át migránsokat befogadó központtá. A létesítményt a Fréres Egyesület működteti, amely azt tervezi, hogy migránsokat szállásoljon el állami gondozottak helyett az otthonban.

A Jean Magnan francia jezsuita lelkész által Szatmár megyében létrehozott egyesület terve úgy jutott az erdődiek tudomására, hogy a humanitárius szervezet álláshirdetésekben keres biztonsági őröket. A jelentkezők az állásinterjún tudták meg, hogy menekültekre kell majd vigyázniuk.

A kedd esti lakossági fórumon jelen volt a Fréres Egyesület képviselője is, aki azzal próbálta megnyugtatni az erdődieket, hogy a menekülteket „megválogatják”, és nem szíriaiakat, hanem észak-afrikaiakat fogadnak majd be. Az emberek azonban hallani sem akarnak erről. A gyűlésen tiltakozó petíciót fogalmaztak meg, amelyet szerdán ad majd át Eugeniu Avram polgármester Szatmár megye prefektusának.

FRISSÍTÉS: Az erdődiek delegációja, a polgármesterrel az élen átadták szerdán a petíciójukat a prefektusnak. A küldöttség tagjai erőszakot helyeztek kilátásba, "ha csak egy menekült is beteszi a lábát" a kisvárosba. A prefektus azt ígérte, hogy tárgyal a kérdésről a kormánnyal, ugyanis a Fréres Egyesület a belügyminisztériummal együttműködésben fogadna be menekülteket.

A lakossági fórumra meghívták Szakács Imre alpolgármestert is, aki azonban pihenőszabadságon van. Az elöljáró a Maszolnak szerdán elmondta, maga is értesült a menekültek érkezésének híréről, de nem tud részleteket. „Tegnap a patikus kérdezte tőlem: tudok arról, hogy menekültek jönnek Madarászra?” – mondta az alpolgármester, aki a későbbiekre ígért bővebb tájékoztatást az ügyről.

Mint ismert, a belügyminisztérium a múlt év végén jelentette be, hogy a szintén Szatmár megyei Tasnádon menekültközpontot hoznak létre. A terv ellen a lakosság és az RMDSZ is tiltakozott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?