Székely Szabadság Napja: tüntetésre szólít az SZNT

Tüntetésre hívja a székelyföldi autonómiatörekvések híveit március 10-re, a Székely szabadság napjára Marosvásárhelyre és Románia külképviseletei elé a Székely Nemzeti Tanács (SZNT).

Izsák Balázs SZNT-elnök hétfői közleményében arra buzdította Székelyföld lakóit, hogy emlékezzenek meg a Székely szabadság napjáról, aki pedig teheti, menjen Marosvásárhelyre, hogy békésen, méltósággal nyilvánítsa ki a közösség autonómiaigényét. Az SZNT elnöke arra kérte a magyar pártokat, civil szervezeteket, a magyar történelmi egyházak gyülekezeteit, hogy legyenek részesei az előkészületeknek, és ösztönözzék részvételre a székelyeket és egész Erdély magyarságát. Kérte ugyanakkor a nagyvilágban élő magyarok szervezeteit, hogy március 10-én Románia külképviseletei előtt fejezzék ki szolidaritásukat a székely autonómiamozgalommal.

Marosvásárhely polgármesterét egyébként bírósági ítélet kötelezi, hogy engedélyezze az SZNT marosvásárhelyi felvonulását. A tanács nevében eljáró Siculitas egyesület 2015 februárjában jelentette be a polgármesteri hivatalnál a Székely Szabadság Napján 2016-ban és 2017-ben tervezett felvonulásokat. A korai bejelentéssel annak próbálta elejét venni, hogy a felvonulás útvonalán tartandó más rendezvények miatt tiltsa be a hivatal a felvonulást, amint azt 2015-ben tette.

A polgármesteri hivatal elhárította a 2016-os felvonulásra előterjesztett kérés elbírálását, a 2017-est pedig válasz nélkül hagyta. A városháza válasza szerint távoli időpontokra nem adhattak ki engedélyt, hiszen változhatnak még addig a közrend biztosításának a körülményei. Az SZNT nevében eljáró Siculitas egyesület a véleményezést elhárító irat értelmezését kérte a közigazgatási bíróságtól, amely a szervezet javára döntött.

A felvonulás akadályozása miatt a marosvásárhelyi RMDSZ is közleményben tiltakozott, elfogadhatatlannak nevezve a városvezetés eljárását. Mint írták: a szabad gyülekezési jog egyike azoknak az értékeknek, amelyek kivívásáért 1989 decemberében emberek adták életüket.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?