Urnás előválasztás lesz Csíkszeredában

Állóurnás előválasztással dönti el az RMDZ, hogy Csíkszeredában kit indít polgármesterjelöltként az önkormányzati választásokon – abban az esetben, ha több polgármesterjelölt is lesz. 

A Csíki Területi Állandó Tanács elfogadott egy előzetes ütemtervet, amely szerint február 26-ig kell a helyi szervezetek jelezzék az állandó tanács felé, hogy milyen módon szeretnék a jelöltállítási procedúrát lebonyolítani – közölte a Hargita Népe.

A Hargita megyei napilapnak Becze István, a Csíki RMDSZ ügyvezető elnöke elmondta: vegyes lesz a jelöltállítás módja Csíkszéken: van, ahol a helyi választmány, máshol a küldöttgyűlés dönt, több helyen készülnek állóurnás választásra, és lesz, ahol egész napos felmérés fog dönteni. Utóbbi tulajdonképpen egy három kérdésből összeállított gyorsfelmérést jelent, arra kérdeznek rá, hogy kit látnának szívesen a választók polgármesterjelöltként, helyi tanácsosként, és mi a legfontosabb megoldandó probléma a településen.

A csíkszeredai RMDSZ egyelőre nem jelezte hivatalosan, hogy állóurnás előválasztást szeretne, de a Városi Küldöttek Tanácsa (VKT) korábban erről határozott.

A VKT határozata szerint április 10-én tartanak Csíkszeredában előválasztást, ennek alapján dől majd el, ki lesz az RMDSZ hivatalos polgármesterjelöltje, illetve a tanácsosok listájának sorrendje is ez alapján áll össze. A jelölések időszaka március 1. és 16. között lesz, és az előválasztásra minden olyan személy jelöltetheti magát, aki RMDSZ tag és csíkszeredai lakhelye van. A jelölések után az önkormányzati képviselők esetében száz, a polgármesteri tisztségre pedig ötszáz aláírást kell majd gyűjteni. Az előválasztáson való szavazáshoz nem kell majd regisztrálni, minden csíkszeredai RMDSZ-tag szavazhat a minimum tíz helyen elhelyezett urnáknál, eredmény pedig április 12-re várható.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?