Kovács Péter: az RMDSZ átalakítaná a szociális szolgáltatások rendszerét

Felháborítónak és megengedhetetlennek tartja az RMDSZ ügyvezető elnöke, hogy a román állam drasztikusan csökkenti évről évre a szociális szolgáltatásokra szánt költségvetési keretösszeget, ezért a szolgáltatások rendszerének átalakítását kezdeményezi.

Csütörtöki nyilatkozatában Kovács Péter arra reagált, hogy a központi megszorítás miatt a Gyulafehérvári Caritasnak csaknem 2 millió lej forráskieséssel kell számolnia erre az évre, ez pedig közel 3000 gondozott ellátását teszi bizonytalanná.

A politikus emlékeztetett arra, hogy Románia a szociális szolgáltatásokra fordított költségvetési keretével jócskán elmarad az európai uniós átlagtól, emellett képtelen megszervezni a szociális ellátási hálózatát, ezt felismerve pedig eredményesebb lenne, ha hozzáértő szervezeteket bízna meg a feladattal, és ehhez megfelelő támogatást is biztosítana.

Szerinte a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil és egyházi háttérrel működő szervezetek megalakulásuk óta felbecsülhetetlenül fontos munkát végeznek, az állam pedig most ezeket a jól működő rendszereket borítaná fel intézkedéseivel.

Az ügyvezető elnök szerint az RMDSZ-nek meg kell vizsgálnia, hogyan lehet úgy alakítani a törvénykezést, hogy a kormány ne tudjon visszaélni a hatalmával. Ezért a februárban kezdődő parlamenti ülésszakban az érintett szervezetekkel konzultációt kezdeményeznek a témában, összesítik az európai uniós pozitív példákat, és mindezek mintájára egy Romániában is jól működő rendszerre dolgozunk ki javaslat-csomagot. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?