Az európai határvédelem megerősítését szorgalmazza Klaus Johannis

Románia a kiváltó okok felszámolásában és az európai határvédelem megerősítésében látja a migránsválság megoldását - jelentette ki Klaus Johannis államfő a Bukarestben akkreditált nagykövetek előtt csütörtökön.

Kifejtette: Románia nem a menedékkérők befogadását utasítja el, hanem szétosztásuk módját kérdőjelezi meg. A Bukarest által ellenzett kötelező befogadási kvótákra utalva rámutatott: az unió tagállamai egyenlőek, a megoldást párbeszéddel, és nem egy "könyvelői, bürokratikus" hozzáállással kell kidolgozniuk.

Johannis kifejezte reményét, hogy a válság nem ingatja meg hosszú távon az európai eszmébe vetett  bizalmat, ugyanakkor megjegyezte: "több előrelátást, összehangoltságot és stratégiát vár" az Európai Uniótól.

"Az európai eszme nem egy üres szlogen, az Európai Unió nem bürokratikus mechanizmusok gyűjteménye. Az egységes Európa egy fejlettebb, összetartóbb, polgáraira jobban figyelő társadalom kifejeződése. Szeretném, ha az európai intézményeket hatékonyabban, összehangoltabban, jobb tervezéssel és nagyobb szigorral vezetnék, ami az európai célkitűzések érvényesítését illeti" - fogalmazott Johannis.

Mint mondta, Románia továbbra is jelentős szerepet vállal a migránsválság okainak felszámolásában, az európai határvédelem megerősítésében. Bár a schengeni projekt mára megkérdőjeleződött, Romániának továbbra is az a célja, hogy része legyen a belső határellenőrzés nélküli övezetnek és jelenleg is "felelős" schengeni ország módjára védi az Európai Unió határait - hangsúlyozta az elnök.

A bukaresti külképviseleti vezetők előtt mondott idei beszédében Klaus Johannis megerősítette, hogy a román külpolitika számára az Egyesült Államokkal ápolt stratégiai partnerség, valamint az ország NATO- és európai uniós tagsága a meghatározó, ezen szövetségi rendszer tagjaként pedig Románia megbízható partner, biztonságot nem csak "fogyasztó, hanem szolgáltató" tényező kíván lenni a térségben.

Kapcsolódók

Kimaradt?