Délen egyre rosszabb a hóhelyzet: bezárnak hétfőn az iskolák

Szünetel hétfőn az oktatás Bukarestben és Ilfov megyében az ország déli részét foglyul ejtő havazás és hóviharok miatt – nyilatkozta vasárnap a Mediafaxnak a fővárosi tanfelügyelőség szóvivője.

Mint írtuk, szombat estétől első, illetve másodfokú hóriadó lépett életbe Románia 14 megyéjében. Az éjszaka folyamán lehullott hó elsősorban a délkeleti régiót bénította le. Bukarestben fákat döntött le a viharos erejű szél, több mint 200 autó rongálódott meg, a mellékutcák járhatatlanok.

A szél nem enyhül, hanem erősödik a déli megyékben, ahol hótorlaszokat képez. A hírtelevíziók szerint több településen a készenléti felügyelőségek szállítottak betegeket és szülés előtt álló nőket kórházba, mert a mentők nem tudtak kijutni a helyszínre. Prahova megyében 9100 család áram nélkül, mert a szél kidöntötte a vezetékeket.

E közben a szállításügyi miniszter felszólította az Országutak és Autópályák Társaságát (CNANDR), hogy zárja le az összes olyan útszakaszt, amelyeken a hóvihar miatt rosszak a látási viszonyok. Vasárnap délig nyolc országutat és az A2-es autópálya egy részét zárták le.

A CFR eddig húsz járatot törölt, Konstancáról pedig egyáltalán nem indulnak vonatok. A vasúttársaság közlése szerint további járatokat törölhetnek a nap folyamán.

Kapcsolódók

Kimaradt?