Figyelmeztetést adtak ki a havazás és a kiadós csapadék miatt

Figyelmeztetést adott ki péntekre az egész országban az Országos Meteorológiai Szolgálat a szél és a kiadós csapadék miatt. Az ország nyugati részén akár 15-20 liter csapadék is hullhat négyzetméterenként, a hegyekben és a magasabban fekvő településeken havazásra számíthatunk.

Erdélyben és Máramarosban pénteken havazni fog, Bánságban, Körösvidéken és Olténiában leginkább esőt, havas esőt jósolnak.

A szél a hegyekben a 70-80 kilométer/órás sebességet is meghaladhatja, a nap elején az ország dél-nyugati részén, időszakonként pedig a keleti és dél-keleti régiókban 50-60 kilométer/órás sebességre is felerősödhet.

Szombatról vasárnapra virradó éjszaka jelentős lehűlés kezdődik, sok lesz a havazás, erős széllökésekre figyelmeztetnek. A hét utolsó napjától folyamatosan csökken a hőmérséklet, éjszaka mínusz 15 fok alá eshet a hőmérő higanyszála Székelyföldön, és nap közben sem emelkedik fagypont fölé.

Keddre, szerdára a hőmérséklet mínusz 17 fok alá csökkenhet Erdélyben, Moldovában és hegyvidéken – tájékoztatott a meteorológus. A hóréteg hegyvidéken akár 30 centiméterrel is vastagodhat. Bukarestben is jelentős havazások várhatók, a hóréteg vastagsága a 15 centimétert is elérheti.

Kapcsolódók

Kimaradt?