Az MPP sepsiszentgyörgyi elnöke nekiment a párt országos vezetőinek

Az MPP sepsiszentgyörgyi elnöke bírálta pártja országos vezetőit, akik szerinte felhatalmazás nélkül rossz irányba térítették a szervezetet. Bálint József keddi sajtótájékoztatóján kifejtette: a tagságot és a szimpatizánsokat megzavarta az RMDSZ-el megkötött stratégiai partnerség.

A politikus kifejtette: nemzeti ügyekben minden hazai magyar szervezetnek együtt kell működnie, de ez szerinte nem jelentheti a verseny feladását, a választók becsapását. „Az MPP dermedt állapotban van, szervezetei nem működnek, a gépet valakik eltérítették, a pilóta és segédpilóták katapultálni készülnek” – fogalmazott Bálint József. Közölte: a sepsiszentgyörgyi szervezet elnökeként jómaga nem akar irányt váltani,  z MPP-nek vissza kell térnie eredeti programjához.

A sepsiszentgyörgyi polgári párti politikus sajtótájékoztatón tiltakozott Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes elképzelése ellen, amely szerint össze kellene boronálni az erdélyi magyar szervezeteket, az RMDSZ-t és kisebb politikai vetélytársait. „Semjén Zsolt ne boronáljon”, mondta Bálint József. Hozzátette: az RMDSZ messze áll attól, hogy az egész erdélyi magyarságot képviselje, és bár sem az MPP, sem az EMNP nem váltotta be a hozzájuk fűzött reményeket, „több bástya nagyobb védelmet nyújt”.

Újságírói kérdésre, miszerint nem tart-e attól, hogy véleménye miatt kizárhatják a pártból, Bálint József rámutatott: álláspontja következetes, véleményén nem fog változtatni, és nem vezeti a sepsiszentgyörgyi szervezetet arra az útra, amelyet az országos vezetés szeretne. Szerinte az MPP országos vezetősége ellentétes utat választott, mint amire a szavazói és a legutóbbi országos tanács felhatalmazta.

A sepsiszentgyörgyi polgári párti politikus arra számít, hogy mások is csatlakoznak hozzá és változtatásra kényszerítik az országos vezetőséget, de azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az MPP-nek új elnöksége legyen.

Bálint József azért is bírálta pártja országos elnökségét, amiért a legutóbbi 2012-es országos tanács után nem hívott össze újabb kongresszust. Magyarázata szerint Bíró Zsolt pártelnöknek négy éves mandátuma van, de szabályzat szerint legalább kétévente kellene kongresszust szerveznie, ahol a tagság elmondhatja véleményét.

„Nem méltó arra, hogy az MPP-ben politizáljon”

Az MPP országos elnöke, Bíró Zsolt válaszul kifejtette: legszívesebben nem kommentálná a sepsiszentgyörgyi politikus nyilatkozatait, mert szerinte Bálint József a legkevésbé alkalmas arra, hogy bírálatokat fogalmazzon meg a polgári párt politikájával kapcsolatosan, nem képviseli a párt értékrendjét, nem méltó arra, hogy az MPP színeiben politizáljon.  

Az elnök szerint jelenleg Bálint József az MPP legsúlytalanabb politikusa, akinek azzal kell elszámolnia, hogy tönkretette a jól működő sepsiszentgyörgyi szervezetet, hiszen a polgári pártnak 2008 és 2012 között a városban 9 fős önkormányzati frakciója és alpolgármestere volt, ez mostanra egyetlen tanácsosra zsugorodott.

„Bálint József saját magát minősíti azzal, hogy Semjén Zsolt kijelentéseit kommentálja, hiszen az MPP-ben komolyan veszik a nemzetpolitikát, és örülnek annak, hogy a magyar kormány partnerként tekint az erdélyi szervezetekre”, nyilatkozta Bíró Zsolt. Hozzátette: idén nem Bálint József fogja építeni a sepsiszentgyörgyi szervezetet, és ezt biztos a helyi MPP-elnök is érzi, ezért próbál bombasztikus bejelentésekkel port kavarni.

Bíró Zsolt szerint az országos elnökség betartja a szervezet alapszabályát, amely világosan leírja, mikor kell kongresszust szervezni. A tagság véleményét több tucat fórumon és találkozón kikérték. Így tettek az RMDSZ-el való tárgyalások megkezdése előtt illetve a szövetséggel kötött stratégiai partnerség aláírásáról is a bővített elnökség döntött, konzultáltak arról a megyei elnökökkel és polgármesterekkel is, az más kérdés, hogy ezeknek a fórumoknak Bálint József nem tagja – magyarázta Bíró Zsolt.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?