Közel egy hete vízhiánnyal küzdenek a gyergyóiak

A környező települések is lemondanak a vízhasználatról, hogy segítsék Gyergyószentmiklóst, ahol december utolsó napjaitól vízhiánnyal küzdenek minden városrészben. Az önkormányzat a krízist 48 órás melegvíz-korlátozással, és a tudatos vízhasználatra való buzdítással igyekszik áthidalni.

„Új rekord: 6 nap fürdés nélkül” – ilyen és hasonló bejegyzések záporoztak a közösségi oldalakon a gyergyószentmiklósiaktól. Míg egyes városrészekben közel hete nincs se hideg-, se melegvíz, a beálló vízhiány miatt az év első munkanapján a melegvíz-szolgáltatás 48 órás általános szüneteltetéséről döntött a városvezetés.

Víz nélkül vannak hétfőtől a környező falvak is, ugyanis Nagy Zoltán polgármesteri hatáskörrel felruházott alpolgármester szintén a hét első napján a két Gyergyó-medencei nagyközséggel is egyeztetett, amelyek azzal segítik ki a várost, hogy a városi fogyasztásnak eleve csak töredékét jelentő vízfogyasztásukkal is leállnak a krízis idejére.

Míg a város 7000 köbméter felett fogyaszt naponta, a községek „nem a város rovására” fogyasztják egyébként sem a vizet, hiszen csak 300-350 köbmétert fogyasztanak naponta – hangsúlyozta az elöljáró. Mint jelezte, folyamatosan felügyelik a helyzetet, így a vízhozam javulása esetén változik a helyzet.

A városháza kezdetben cáfolt

A gyergyóiak bő hete szenvednek a vízhiánytól, amelyet a szárazsággal és a fagyokkal magyaráznak. A városháza a munkaszüneti napok idején, december 30-án „Nincs ok aggodalomra: nem lesz vízhiány” című internetes bejegyzéssel még határozottan cáfolta a közelgő krízisről terjedő híreszteléseket.  A város elöljárója hétfőn is megerősítette: az apály és fagy a helyzet okozója. Hozzátette, az ünnepek alatt városban terjedő vízriadó gyakorlatilag kiüresítette a tartalékokat.

Kedden kiadott közleményében a városháza közölte: érvényben marad a 48 órás melegvíz-szolgáltatási szüneteltetés, mivel a hétfő estére enyhülő kinti hőmérséklet nem elegendő ahhoz, hogy teljes kapacitással tudjon működni a vízellátás.

A közleményben megköszönik a lakóknak, hogy tudatosan használják a vizet, és arra kérik a lakosságot: amennyiben idősekről, betegekről, egyedülállókról tudnak, akiknek nehézséget okoz a víz beszerzése, jelezzék a polgármesteri hivatal szociális osztályán. A városlakók a közösségi oldalakon folyamatosan hangot adnak felháborodásuknak, hol tréfásan, hol dühösen elutasítva annak lehetőségét, hogy ők lennének az okozói a vízhiánynak.

Kapcsolódók

Kimaradt?