Felüljárók könnyítik a forgalmat Nagyváradon

Gyorsabban kerülhetik meg Nagyváradot, illetve gyorsabban haladhatnak az Arad illetve Déva felé tartók, december utolsó napjaiban ugyanis átadták a bihari megyeszékhely körgyűrűje fölött megépített két közúti felüljárót.

Mindét felüljárót a 2007–2013-as Regionális Operatív Program keretében építették, azzal a céllal, hogy csökkentség a megyeszékhelyen áthaladó forgalmat illetve hogy felgyorsítsák a körgyűrűn átmenő forgalmat. Az építkezést tavaly ősszel kezdték el.

A dévai és az aradi úti felüljáró egyaránt 226 méter hosszú és 19,3 méter széles, mindkettőn két sávon haladhatnak az autósok. A dévai úti elkészítése 24,6 millió lejbe került, ebből 16 millió lej volt az uniós támogatás, 3,5 millió a kormánytámogatás, a váradi önkormányzat önrésze pedig 5,1 millió lej. Az aradi úti felüljáró kivitelezése 25,5 millió lejbe került, ebből 16,5 millió lejt fedezett az uniós támogatás, a román kormány 3,6 millió lejjel járult a költségekhez, a váradi önkormányzat pedig 5,2 millió lejjel.

Nagyváradon egyébként az elmúlt év égén szinte naponta zártak le uniós vagy határon átívelő támogatással elkészült projekteket, akkor is, ha azok nem készültek el teljesen. Így például a gyorsforgalmi útnak egy 660 méteresen szakasza gyakorlatilag nem létezik mivel az önkormányzat nem kapta meg a Román Államvasutaktól az útszakasz megépítéséhez szükséges területet, a váradi főtér felújításával sem készültek el teljesen, ennek ellenére megnyitották azt az autósok előtt. Lezárult a nagyváradi vár felújítása is, ennek keretében a fejedelmi palotát és a várudvar épületeit tették rendbe, de például a bástyák és a külső várfalak még további felújításra szorulnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?