Parkosították a nagyváradi Kálvária dombot

Napfényes időben pazar kilátás nyílik Nagyváradra az egykori Kálvária dombról, melyet ma már a népszerű vendéglő nyomán csak Gombának emlegetnek. A bihari megyeszékhely és a magyarországi Körösszegapáti ortodox egyháza közös projektjének köszönhetően közel 39 hektárnyi domboldat tettek rendbe Váradon.

Az 1,9 millió eurós Magyarország –Románia határon átnyúló projektből 1,7 millió eurót – ebből 931 ezer euró volt a váradi önkormányzat önrésze – látványos beruházás készült el. Ahol szükséges volt, megerősítették a domboldalt, megépítettek öt kilátót, egy vendéglőt és egy turisztikai információs pontot, egy szabadtéri amfiteátrumot és egy felüljárót, melyen  a vasúti sínek és a nemrég elkészült gyorsforgalmi út fölött kelhetnek á a sétálók.

A felfelé vezető ösvényeken pihenőhelyeket alakítottak ki, padokkal, szemétkosarakkal. A parkosításhoz különféle méretű őshonos fákat és bokrokat használtak, de szőlő is került domboldalra.

A domboldal rendbetételét egyébként 2014 decemberében kezdték el, a projektet hétfőn zárták le Mircea Mălan nagyváradi alpolgármester és a körösszegapáti ortodox pap, dr. Origen Sabău jelenétében.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?